Deschiderea școlilor în pandemie: Elevii din învățământul primar, clasele a VIII-a și a XII-a vor avea cursuri doar dimineața

Deschiderea școlilor în pandemie: Elevii din învățământul primar, clasele a VIII-a și a XII-a vor avea cursuri doar dimineața

Elevii din învățământul primar, precum și cei din clasele a VIII-a și a XII-a vor avea cursuri doar dimineața, se arată într-un ordin al ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial.

”Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața”, prevede ordinul emis de Ministerul Sănătății.

Totodată, conducerea unităților unităților de învățământ este obligată să ia toate măsurile pentru menținerea stării de igienă.

ADVERTISING

Ordinul mai arată că activitatea de scriere la clasa pregătitoare și la clasele I-a și a II-a nu se desfășoară la prima ora. În ceea ce privește orele de educație fizică, acestea sunt interzise la prima oră a turei de după amiază.

”Activitatea de scriere nu se desfășoară la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră. Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază. Orele de desen, mai ales de desen tehnic, se vor efectua în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural”, scrie în document.

ADVERTISING

Se va evita și programarea a două ore consecutive pentru același obiect de studiu, precum și mai mult de două teze pe săptămână.

Se evită situarea a două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu. Se evită planificarea unui număr mai mare de două teze pe săptămână, iar pentru clasele la care sunt prevăzute numai două teze se planifică o teză pe săptămână. Tezele și lucrările de control planificate nu se stabilesc în prima și în ultima zi din săptămâna școlară și nici în două zile școlare consecutive”, mai prevede ordinul.

ADVERTISING

Reguli noi și în ceea ce privește ghiozdanul

Ordinul emis de Ministerul Sănătății mai arată că greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului la toate ciclurile de învățământ.

În ceea ce privește volumul și greutatea manualelor și rechizitelor, acestea trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei elevilor.

”Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor.

Elevii din ciclul primar si gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită. Greutatea conținutului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”, se arată în ordin.

Consiliul Naţional al Elevilor vrea să ceară amânarea începerii anului școlar

Consiliul Naţional al Elevilor a anunțat în weekend că ar putea solicita amânarea începerii anului şcolar, în contextul în care autorităţile „nu comunică nicio măsură clară şi concretă” privind reîntoarcerea la cursuri.

„Anul şcolar va începe cu dacă şi cu parcă. La momentul de faţă, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român: bănuieli, presupuneri şi lipsă de asumare.

Dacă situaţia va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anul şcolar, până când autorităţile vor lua în serios deschiderea şcolilor şi nu vor mai juca la cacealma siguranţa elevilor din România”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇