Copiii trebuie să poarte mască? Răspunsuri de la specialiști la cele mai frecvente întrebări pe care și le pun părinții

Copiii trebuie să poarte mască? Răspunsuri de la specialiști la cele mai frecvente întrebări pe care și le pun părinții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Trebuie să poarte copiii măști și dacă da, de la ce vârstă și în ce condiții? Cum trebuie pusă și purtată masca de către copii? Sunt numai câteva dintre întrebările pe care și le pun părinții, de la începerea pandemiei, dar mai mai ales în ultima perioadă, având în vedere iminența deschiderii școlilor.

Un grup de experți internaționali reunit de OMS a examinat dovezile privind boala COVID-19, transmiterea la copii și dovezile disponibile limitate privind utilizarea măștilor de către copii.

Pe baza acestui lucru și a altor factori, cum sunt nevoile psihosociale ale copiilor și etapele lor de dezvoltare, OMS și UNICEF au următoarele recomandări:

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani nu ar trebui să fie obligați să poarte măști. Acest lucru se bazează pe siguranța și interesul general al copilului și pe capacitatea de a utiliza în mod corespunzător o mască cu asistență minimă.

În ce privește copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, OMS și UNICEF recomandă ca decizia folosirii măștii să se bazeze pe următoarele elemente/ factori:

  • Dacă există o transmitere a bolii pe scară largă în zona în care copilul locuiește
  • Capacitatea copilului de a utiliza în condiții de siguranță și în mod corespunzător o mască
  • Accesul la măști, precum și spălarea și înlocuirea măștilor în anumite locații (cum ar fi școlile și serviciile de îngrijire a copilului)
  • Existența supravegherii adecvate din partea adulților și instrucțiuni pentru copil cu privire la modul de a pune, a scoate și de a purta în condiții de siguranță masca
  • Evaluarea impactului potențial al purtării unei măști asupra învățării și dezvoltării psihosociale a copilului, în consultare cu profesorii, părinții și furnizorii de servicii medicale
  • Interacțiunile specifice pe care copilul le are cu alte persoane care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli grave, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu alte afecțiuni cronice de sănătate  
ADVERTISING

Pentru copiii cu vârsta de 12 ani și peste, OMS și UNICEF recomandă ca aceștia să poarte o mască în aceleași condiții ca adulții, în special atunci când nu există o distanță de cel puțin 1 metru față de alții și există o transmitere pe scară largă în zonă.

Există situații în care copiii mai mici de 5 ani să fie nevoiți să poarte mască?

În general, copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani nu ar trebui să li se solicite să poarte măști.

Acest sfat se bazează pe siguranța și interesul general al copilului și pe capacitatea de a utiliza în mod corespunzător o mască cu asistență minimă.

Pot exista cerințe locale pentru copiii mai mici de 5 ani de a purta măști sau nevoi specifice în unele locuri, cum ar fi apropierea fizică de o persoană bolnavă. În aceste condiții, în cazul în care copilul poartă o mască, un părinte sau alt tutore trebuie să fie cu el, pentru a supraveghea utilizarea în condiții de siguranță a măștii.

Trebuie să poarte măști copiii cu dizabilităti?

Utilizarea măștilor pentru copiii de orice vârstă cu tulburări de dezvoltare, dizabilități sau alte afecțiuni de sănătate specifice nu ar trebui să fie obligatorie și trebuie să fie evaluată de la caz la caz de către părintele, tutorele, educatorul și/sau medicul copilului.

ADVERTISING

În orice caz, copiilor cu afecțiuni cognitive sau respiratorii severe, cu dificultăți de tolerare a unei măști, nu trebuie să li se ceară să poarte măști.

Trebuie purtată masca de către copiii care au probleme de sănătate sau o afecțiune care le compromite sistemul imun?

Copiii cu probleme de sănătate cum ar fi fibroza chistică sau cancerul ar trebui să poarte o mască medicală, după consultări cu medicul lor.

O mască medicală oferă protecție persoanei care o poartă și împiedică transmiterea către alte persoane. Este recomandată pentru oricine are probleme serioase de sănătate.

Ce tip de mască trebuie sa poarte copiii?

Copiii care au o stare bună de sănătate pot purta o mască non-medicală sau o masca textilă. Acest lucru oferă controlul sursei, ceea ce înseamnă că împiedica transmiterea virusului altora, în cazul în care sunt infectați și nu sunt conștienți de acest fapt.

Adulții care furnizează masca ar trebui să se asigure că masca textilă are dimensiunea corectă și acoperă suficient nasul, gura și bărbia copilului.

Copiii cu afecțiuni de sănătate, cum ar fi fibroza chistica, cancerul sau imunosupresia, ar trebui, în consultare cu medicii, să poarte o mască medicală. O mască medicală controlează răspândirea virusului și protecția purtătorului și este recomandată tuturor celor care prezintă un risc mare de îmbolnăvire gravă de  COVID-19.

ADVERTISING

Cum trebuie utilizată masca la copii?

Copiii trebuie să urmeze aceleași principii ca adulții pentru purtarea măștilor. Aceastea includ curățarea mâinilor cel puțin 20 de secunde dacă utilizați un antiseptic pe bază de alcool sau cel puțin 40 de secunde dacă utilizați apă și săpun, înainte de a pune pe masca.

Asigurați-vă că masca are dimensiunea potrivită pentru a acoperi nasul, gura și bărbia. Copiii trebuie învățați să poarte masca în mod corespunzător, inclusiv să nu atingă partea din față a măștii și să nu o tragă sub bărbie sau în gură.

Masca proprie ar trebui păstrată într-o pungă sau cutie și nu ar trebui schimbată cu alți copii.

Mai multe informații, inclusiv videoclipuri despre cum să vă puneți, să scoateți și să utilizați o mască, puteți găsi aici

Trebuie purtata acasă masca de către copii?

Orice copil care are simptome de COVID-19 ar trebui să poarte o mască medicală, atâta timp cât o poate tolera. Copilul trebuie izolat, iar sfatul medicului solicitat de îndată ce începe să se simtă rău, chiar dacă simptomele sunt ușoare.

Membrii familiei care se află la mai puțin de 1 metru de copilul bolnav la domiciliu ar trebui să poarte, de asemenea, o mască.

Un membru al familiei care este bolnav sau a fost testat pozitiv pentru COVID-19 trebuie izolat de toți ceilalți, dacă este posibil.

În cazul în care copilul se află la mai puțin de 1 metru de persoana bolnavă acasă, adultul și copilul trebuie să poarte o mască medicală în această perioadă.

Trebuie ca profesorii sau alți adulți care lucrează cu copii sa poarte masca?

În zonele în care există transmitere pe scară largă, toți adulții cu vârsta sub 60 de ani și care sunt într-o stare de sănătate buna ar trebui să poarte măști textile atunci când nu se asigură o distanță de cel puțin 1 metru față de alții.

Acest lucru este deosebit de important pentru adulții care lucrează cu copii si pot avea un contact apropiat cu acestia. Adulții cu vârsta de peste 60 de ani sau care au orice afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi boli de inima, diabet zaharat sau cancer pulmonar, ar trebui să poarte o mască medicală din cauza riscului lor mai mare de a face o forma gravă de COVID-19.

Trebuie purtată masca de către copii atunci când fac sport sau activități fizice? 

Copiii nu trebuie să poarte mască atunci când fac sport sau fac activități fizice, cum ar fi alergarea, săritul sau joaca, astfel încât să nu le influențeze ușurința respirației.

Atunci când se organizează aceste activități pentru copii, este important să se încurajeze toate celelalte măsuri de sănătate publică: menținerea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți, limitarea numărului de copii care se joacă împreună, asigurarea accesului la facilitățile de igienă a mâinilor și încurajarea utilizării acestora.

Există alternative la măștile textile cum ar fi scuturile faciale?

În contextul COVID-19, este posibil ca unii copii să nu poată purta o mască din cauza dizabilităților sau a unor situații specifice, cum ar fi orele de logopedie, în care profesorul trebuie să vadă gura copilului.

În aceste cazuri, scuturile faciale pot fi considerate o alternativă la măști, dar nu oferă protecția echivalentă pentru a împiedica transmiterea virusului către alte persoane.

În cazul în care se ia decizia de a utiliza un scut facial, acesta ar trebui să acopere întreaga față, parțile laterale ale feței și să se extindă până sub bărbie.

Se recomandă prudență în timp ce purtați unul, pentru a evita loviturile care ar putea să-l rupă și să dăuneze ochilor sau feței.

Materialele informative au fost realizate și promovate de organizația Salvati Copiii si prof. univ. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇