Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi-a exprimat speranţa că, după începerea şcolii, va fi o creştere uşoară a numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, dar nu la nivelul copiilor, ci a persoanelor cu risc.
„Noi sperăm să avem doar o creştere uşor simţită şi nu la nivelul copiilor, ci la persoanele cu risc.
De aceea, medicina muncii ne-a şi recomandat şi am fost de acord ca tot ce înseamnă personal didactic şi nedidactic, peste 60 ani şi cei care au comorbidităţi să poată face cursurile online, precum şi libertatea pe care am lăsat-o autorităţilor locale, inspectoratelor şcolare judeţene, DSP-urilor, de a adapta scenariile pe care le-am gândit la fiecare unitate şcolară.", a declarat Nelu Tătaru vineri, la Miercurea Ciuc.
Sunt norme ce vor trebui respectate
În legătură cu posibilitatea ca profesorii să transmită boala, ministrul Sănătăţii a arătat că au fost elaborate nişte norme care trebuie respectate.
"Încă din 15 mai, când am avut primele măsuri de relaxare, fiecare măsură de relaxare a fost însoţită de un ordin de ministru (...) care specifica şi anumite norme în vederea funcţionării şi desfăşurării fiecărei activităţi în parte. Şi aici avem aceste norme, odată respectate sunt nişte riscuri asumate.
Ţin să menţionez că din ce avem până acum, peste 84.000 cazuri de infectare în România, ieri erau 5.105 de infectări la copii, 1.978 de cazuri la copiii de 0-9 ani, 3.127 la copiii care erau între 10-19 ani. Copiii pot fi nişte purtători, patologia fiind redusă la această vârstă.
De aceea trebuie să îmbinăm dorinţa, potenţialul şi capacitatea lor de a învăţa, cu siguranţa pe care trebuie să le-o acordăm noi, inclusiv acei profesori care ar trebui să respecte şi ei regulile", a mai spus Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, s-a întâlnit cu autorităţile locale şi judeţene, cu parlamentarii din zonă şi a discutat despre investiţiile aflate în derulare la această unitate sanitară.