Cu ochii pe China, la jumătate de secol de la conflictul sângeros, SUA încheie cu Vietnamul un parteneriat istoric (Video)

Cu ochii pe China, la jumătate de secol de la conflictul sângeros, SUA încheie cu Vietnamul un parteneriat istoric (Video)

Preşedintele SUA, Joe Biden, a obţinut duminică posibilitatea de a încheia acorduri importante cu Vietnamul în domeniul semiconductorilor şi al mineralelor rare, în timp ce naţiunea din Asia de Sud-Est, care capătă o importanţă strategică, a ridicat relaţia cu Statele Unite la cel mai înalt statut diplomatic, alături de cele cu China şi Rusia.

Washingtonul face presiuni de luni de zile pentru această ridicare a statutului relaţiilor, deoarece consideră că Vietnamul este o ţară-cheie în strategia pe care o are de a proteja lanţurile de aprovizionare globale de riscurile legate de China, relatează Reuters.

ADVERTISING

La o jumătate de secol după conflictul lung şi brutal din timpul Războiului Rece, Joe Biden a sosit la Hanoi şi a avut parte de ceremonii organizate de Partidul Comunist aflat la putere, inclusiv cu elevi fluturând steaguri americane şi gărzi de onoare având puşti cu baionetă. 

Secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, în vârstă de 79 de ani, l-a întâmpinat pe preşedintele american, în vârstă de 80 de ani, în interiorul sediului partidului său, spunând: "Nu aţi îmbătrânit nicio zi şi aş spune că arătaţi chiar mai bine decât înainte".

Parteneriatul cu Vietnamul face parte din eforturile administraţiei Biden "de a demonstra partenerilor din Indo-Pacific şi lumii că Statele Unite sunt o naţiune din Pacific şi nu pleacă nicăieri", le-a spus Biden reporterilor după întâlnirea de la Hanoi.

ADVERTISING

Vietnamul navighează prin relaţiile îngheţate dintre Washington şi Beijing, în timp ce exportatorul de tehnologie şi textile îşi caută propriul punct de sprijin în competiţia internaţională pentru a deveni un centru de producţie la costuri reduse.

Oficiali chinezi de rang înalt, posibil și preşedintele Xi Jinping, sunt aşteptaţi să viziteze Vietnamul în următoarele zile sau săptămâni, au declarat oficiali şi diplomaţi, în timp ce oficialii de la Hanoi încearcă să menţină relaţii bune cu toate superputerile.

ADVERTISING

Relaţia de lungă durată a Vietnamului cu Rusia se confruntă cu un test din cauza războiului din Ucraina. Discuţiile pe care Hanoi le poartă cu Moscova pentru un nou acord de furnizare de arme ar putea declanşa sancţiuni americane.

De asemenea, vizita lui Biden în Vietnam are loc în contextul în care legăturile bilaterale în materie de comerţ şi investiţii sunt în creştere, iar o dispută teritorială de lungă durată între Vietnam şi China se reaprinde în Marea Chinei de Sud. Este de aşteptat ca Vietnam Airlines să semneze un acord iniţial pentru a cumpăra 50 de avioane Boeing 737 Max într-o tranzacţie evaluată la 10 miliarde de dolari.

O altă problemă-cheie este consolidarea lanţurilor de aprovizionare cu minerale esenţiale, în special pământuri rare, în condiţiile în care Vietnamul deţine cele mai mari depozite din lume după China, potrivit estimărilor SUA. Două persoane familiarizate cu aceste planuri au declarat pentru Reuters că se aşteaptă la un acord privind pământurile rare în timpul vizitei lui Biden, care se va încheia luni.

Drepturile omului rămân o problemă controversată în relaţia bilaterală, oficialii americani criticând în mod regulat Vietnamul pentru că încarcerează activişti şi limitează libertatea de exprimare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇