Mai multe țări au luat în ultimii ani măsuri pentru a reduce expunerea la particulele fine în suspensie, cunoscute și ca PM2,5, asociate cu boli pulmonare și cardiace. O echipă de cercetători a analizat date disponibile pentru perioada 1998-2019 pentru a vedea cât de eficiente au fost aceste eforturi și în ce regiuni s-au înregistrat cele mai bune rezultate.
Particulele fine în suspensie, produse în special prin activități ca arderea combustibililor fosili, reprezintă principalul factor de risc legat de mediu pentru sănătate la nivel global, fiind suficient de mici pentru a fi inhalate, provocând o serie de probleme respiratorii și cardiace. Pot afecta dezvoltarea copiilor și sunt asociate cu decesele premature la nivelul populației generale, notează Phys.org.
Potrivit analizei publicate în Nature Communications, la nivel global, expunerea la PM 2,5 a crescut începând cu 1998, atingând punctul culminant în 2011, după care a scăzut constant între 2011 și 2019, în special ca urmare a reducerii expunerii în China și a creșterii mai lente în alte regiuni.
”Înainte de această lucrare exista un vid de informație privind contribuțiile cantitative locale / regionale la expunererea populației globale la PM 2,5 și schimbările sale. Noi am dezvoltat o nouă abordare de decompoziție regională care ia în considerare deopotrivă nivelul poluării și mărimea populației”, spune Chi Li, unul dintre autorii studiului.
Potrivit lui Li, multe regiuni au înregistrat o scădere a expunerii începând cu 2011, inclusiv America de Nord și Europa Occidentală, însă cea mai mare contribuție la această inversare la nivel global, de peste 90%, avut-o China, ca urmare a politicilor riguroase privind calitatea aerului, mai pronunțate începând cu 2013.
Reducerea expunerii la PM 2,5 a însemnat 1,1 milioane mai puține decese premature doar în China între 2011 și 2019. Totuși, conform calculelor cercetătorilor, în 2019 au existat la nivel global milioane de decese care pot fi atribuite expunerii la PM 2,5, ceea ce arată că este imperativ ca reducerea acestei expuneri să continue.
C.S.