Ce spune Orban despre cum funcționează școlile în Occident, în plină pandemie: Nu există modelul european!

Ce spune Orban despre cum funcționează școlile în Occident, în plină pandemie: Nu există modelul european!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ludovic Orban a explicat, luni, de ce în România s-au închis școlile, în condițiile în care alte țări le-au lăsat deschise, dar au impus restricții mai dure decât noi.

Jurnaliștii l-au întrebat pe prim-ministru de ce în țara noastră se întâmplă invers.

Țări mult mai afectate, precum Marea Britanie, Austria, care au dispus lockdown, dar au lăsat deschise unitățile de învățământ. În România se întâmplă invers. Nu avem restricții dure, dar se închid școlile în județele care au incidența mai mare de trei la mie. Luați în calcul să urmăm modelul european? - a întrebat o jurnalistă.

ADVERTISING

În replică, șeful PNL a spus că nu există un model european, pentru că dacă ar fi existat l-am fi aplicat și noi.

”Nu există un model european. Dacă o țară ia o măsură, nu înseamnă că țara respectivă impune un model european. La nivelul Comisiei Europene, nu este o strategie care să fie unitară și care să fie aplicată de țările europene. Dacă ar fi existat o astfel de strategie, cu siguranță, am fi aplicat-o. Fiecare țară a avut particularități, a avut situații specifice, care nu pot fi comparate între ele”, a afirmat premierul.

Lista localităților unde toate școlile s-au închis şi elevii învaţă de acasă

ADVERTISING

Specialiștii au stabilit modul de funcționare a școlilor

Totodată, Ludovic Orban a explicat de ce la noi se închid școlile: specialiștii au stabilit acest mod de funcționare a unităților școlare.

”În ceea ce ne privește pe noi, încă de la începerea școlii am adoptat acest sistem, pentru că am încercat să creăm un echilibru între nevoia de a asigura educația copiilor noștri și în același timp nevoia de a proteja sănătatea copiilor noștri.

Din cauza asta se trece pe online, de exemplu, când se depășește un indice de peste 3 la mie, care este considerat un indice de răspândire a virusului care ar putea să creeze un pericol suplimentar pentru copii și pentru cadrele didactice în școală.

ADVERTISING

Sistemul funcționează de la data de 14 septembrie, avem o lună jumătate, sigur că urmărim permanent ce se întâmplă, facem evaluări permanente. Noi n-am adoptat această strategie de deschidere a școlii numai că ni s-a părut nouă, ci s-au făcut analize, s-au făcut evaluări și pe baza punctului de vedere al specialiștilor am stabilit acest mod de funcționare a școlii în România”, a adăugat el.

Se cere redeschiderea școlilor închise de pandemie

Săptămâna trecută, mai multe voci au cerut redeschiderea școlilor închise în contextul pandemiei de COVID-19.

De exemplu, Asociația Școlilor Particulare (ASP) a anunțat vineri că cere în instanță acest lucru.

De asemenea, și fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut redeschiderea unităților de învățământ.

Detalii aici - Dedublarea Gabrielei Firea: Acum cere vehement deschiderea școlilor. În martie le voia rapid închise, deşi cazurile de Covid erau mult mai puţine

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇