Dedublarea Gabrielei Firea: Acum cere vehement deschiderea școlilor. În martie le voia rapid închise, deşi cazurile de Covid erau mult mai puţine

Dedublarea Gabrielei Firea:  Acum cere vehement deschiderea școlilor. În martie le voia rapid închise, deşi cazurile de Covid erau mult mai puţine

Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a cerut, joi, redeschiderea școlilor din Bucureşti, închise în contextul pandemiei.

Într-o conferință de presă de la sediul PSD, candidatul la Senat, i-a cerut prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu, să redeschidă toate unitățile de învățământ din Bucureşti.

Fostul edil a spus că este o ”aberație” să fie închise toate școlile, inclusiv cele în care nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus.

”Care este motivul pentru ca școli din Capitală în care nu a fost niciun caz sau poate un caz-două să fie oprite cursurile? Nu există nicio justificare! Cerem noului prefect al Capitalei (Traian Berbeceanu - n.red.) să redeschidă școlile din Capitală.

Ce este de făcut? Ce face toată Europa! Să fie testați elevii, profesorii și acolo unde se constată (cazuri de coronavirus - n.red.), doar acolo se poate închide o clasă sau mai multe sau poate, in extremis, o școală. Dar nu să iei o măsură atât de radicală, nedreaptă și de neexplicat, de a închide toate unitățile de învățământ dintr-un oraș cum este Bucureștiul, un oraș așa de mare, doar pentru că așa vrea Guvernul!”, a declarat, joi, Gabriela Firea.

ADVERTISING

Cum motivează cererea

Firea a și motivat cererea partidului către noul prefect. Ea a spus că este mamă și înțelege nevoia de socializare a copiilor.

"De ce spun acest lucru? Am și eu copii, sunt părinte, vorbesc în fiecare zi cu zeci, sute de mame. Toată lumea e îngrijorată în legătură cu copiii. Nu se poate compara învățământul tradițional, în clasă, cu cel online. Copiii sunt afectați emoțional, nu mai socializează, nu își mai văd colegii, profesorii.

De asemenea, sub nicio formă calitatea educației nu e aceeași în online. Asta o spun specialiștii, nu doar noi. Sunt de asemenea multe familii în care copiii sunt supravegheați de bunici, iar ei nu sunt familiarizați cu toată metodologia online. E normal. Costurile pentru părinții care rămân acasă sunt foarte mari, dar văd că acest lucru nu îngrijorează Guvernul”, a mai adăugat Gabriela Firea.

ADVERTISING

Soluțiile PSD

Ea a enumerat și soluțiile concrete pe care le propune PSD pentru această situație.

”De asta venim cu soluții concrete: Să se aplice programul care a fost inițiat deja de mine ca primar general. Avem totul pregătit: aparatură de testare și teste și personal calificat. Să fie testați elevii, profesorii și dacă este nevoie și părinții atunci când apare un caz și să se izoleze doar aceste situații epidemiologice care apar. Școlile să rămână deschise. Este o aberație ce se întâmplă acum și anume să închizi toate școlile doar pentru că au apărut câteva cazuri”, a mai afirmat Gabriela Firea.

Ea a punctat că aceste măsuri sunt desprinse din programele de sănătate publică aplicate la nivel european, care au dat rezultate.

”Din păcate, la noi se merge în continuare cu programul de sănătate publică din luna martie, care este depășit. Au trecut aproape 9 luni de zile, trebuie să ne adaptăm la scenariul existent”, a mai subliniat social-democratul.

ADVERTISING

Acum cere redeschiderea școlilor, în martie le voia închise

Apoi, fostul edil a fost luat întrebări de la jurnaliștii prezenți la conferință.

Întrebată de ce acum cere redeschiderea școlilor, în condițiile în care în luna martie, când a început epidemia de COVID în România, cerea închiderea școlilor, iată ce a răspuns Firea:

În luna martie, întreaga Europă, toată lumea, și noi nu eram așa bine pregătiți ca acum. Nu existau aparate de tip PCR în spitale, nu aveam teste, nu erau organizate multe laboratoare pentru testare, nu erau triaje epidemiologice la intrarea în unitățile sanitare, nu erau achiziționate încă materialele de protecție pentru cadrele medicale. În acel moment era un risc foarte mare.

În acest moment, cel puțin la nivelul municipiului București, avem stocuri de materiale sanitare, echipamente, tratamente, teste, tot ce e necesar pentru câteva luni bune de aici înainte. Practic, suntem pregătiți și suntem în altă situație față de luna martie.

Gabriela Firea

Ce spunea în martie

În luna martie, referitor la școlile din Capitală, Gabriela Firea spunea că inima de părinte îi spune că ar fi potrivit să fie închise, din cauza pandemiei.

”Ca părinte înţeleg îngrijorarea celorlalţi părinţi şi a profesorilor şi aş pleda pentru închiderea şcolilor.

Ca primar general sunt obligată să respect toate deciziile luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, creat în acest moment pentru coronavirus şi să nu mă suprapun deciziilor luate la nivel naţional. Disciplina este foarte importantă.

Inima de părinte îmi spune că ar fi potrivit, ar fi un element de precauţie suplimentară, pentru protejarea copiilor noştri, a profesorilor, şi pentru a împiedica răspândirea”, declara, la acea vreme primar general, Gabriela Firea, în luna martie 2020.

Precizăm că în luna martie aveam, în medie, 200-300 de cazuri pe zi. În această perioadă însă ne confruntăm cu o explozie de cazuri noi.

Azi am avut un număr record de noi infecții: 6.481, dintre care peste 1.000 doar în Bucureşti.

Iată aici detalii – Explozie de cazuri de Covid: Prima zi cu aproape 6.500 de bolnavi şi nou record la ATI (Infografice)

În plus, cu toţii ne amintim cum primarul Gabriela Firea închidea şcolile la fiecare zăpadă de 10 centimetri şi o dată s-a întâmplat să le închidă pentru că se anunţase o furtună, care până la urmă nu a mai venit, însă părinţii au fost nevoiţi să alerge prin oraş ca să îşi ia copiii mai devreme de la şcoală de teama ... vântului.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇