Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor școlilor închise de autorități

Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor școlilor închise de autorități

Asociația Școlilor Particulare (ASP) anunță, joi, că cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ închise în contextul pandemiei de COVID-19.

ASP a luat decizia la ultima adunare generală. La ședință au participat reprezentanții a peste 250 unități școlare particulare din toată țara.

Așadar, asociația cere anularea prevederilor hotărârilor emise de comitetele județene/municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în școli.

Este vorba despre toate unitățile de învățământ, indiferent că sunt de stat sau private, se arată într-un comunicat al ASP transmis joi.

ADVERTISING

Lista localităților unde toate școlile s-au închis şi elevii învaţă de acasă

Plângerea prealabilă va fi depusă vineri, 30 octombrie 2020, în Cluj-Napoca și în Brașov.

Potrivit sursei citate, plângerea va fi depusă săptămâna viitoare în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor fizice.

În plângere, membrii ASP susțin că deciziile CJSU sunt ”nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate”.

ADVERTISING

Iată și alte extrase din document:

Măsura închiderii tuturor unităţilor de învăţământ nu este prevăzută de lege. Prevederile constituţionale ale art. 53 sunt univoce: exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege. Hotărârile de guvern şi nici ordinele de ministru nu pot fi considerate legi în sensul art. 53 care să permită restrângerea drepturilor fundamentale.

Suspendarea cursurilor care implică prezenţa fizică a copiilor poate fi luată doar în mod individual în raport de fiecare unitate de învăţământ la solicitarea formulată de consiliul de administraţie şi în condiţiile în care sunt îndeplinite condiţiile de îmbolnăvire în cazul efectivului uneia sau mai multor grupe sau clase.

Măsura închiderii unităților de învățământ nu este necesară într-o societate democratică pentru protejarea sănătăţii publice.

comunicat ASP
ADVERTISING

Și Firea vrea redeschiderea școlilor

Și Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a cerut, joi, redeschiderea școlilor din Bucureşti.

Fostul edil a spus că este o ”aberație” să fie închise toate școlile, inclusiv cele în care nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus.

”Care este motivul pentru ca școli din Capitală în care nu a fost niciun caz sau poate un caz-două să fie oprite cursurile? Nu există nicio justificare! Cerem noului prefect al Capitalei (Traian Berbeceanu – n.red.) să redeschidă școlile din Capitală.

Ce este de făcut? Ce face toată Europa! Să fie testați elevii, profesorii și acolo unde se constată (cazuri de coronavirus – n.red.), doar acolo se poate închide o clasă sau mai multe sau poate, in extremis, o școală. Dar nu să iei o măsură atât de radicală, nedreaptă și de neexplicat, de a închide toate unitățile de învățământ dintr-un oraș cum este Bucureștiul, un oraș așa de mare, doar pentru că așa vrea Guvernul!”, a declarat, joi, Gabriela Firea.

Iată aici toate declarațiile de presă susținute pe acest subiect de Gabriela Firea - Dedublarea Gabrielei Firea: Acum cere vehement deschiderea școlilor. În martie le voia rapid închise, deşi cazurile de Covid erau mult mai puţine

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇