Adriana Pistol (INSP) e convinsă că deschiderea școlilor va aduce garantat noi focare de covid

Adriana Pistol (INSP) e convinsă că deschiderea școlilor va aduce garantat noi focare de covid

Reluarea cursurilor în unitățile de învățământ va duce cu siguranță la apariția unor focare noi de coronavirus. Este opinia Adrianei Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Aceasta subliniază că boala se va transmite precum gripa. Asta înseamnă că focarele vor exista la nivel de clasă, fără să se extindă în toată școala.

Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat.

Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online. Cred că trebuie făcute raționamente în funcție de numărul de copii, de situația epidemiologică locala și implementat ceea ce trebuie conform cu starea fiecărui județ

Adriana Pistol, într-o intervenție la Digi24
ADVERTISING

Când ar putea fi luată o decizie

Întrebată când ar putea fi luată o decizie exactă în privința redeschiderii școlilor, șefa CNSCBT a precizat că o prognoză ar urma să fie gata cu două săptămâni înainte.

Cu două săptămâni înainte vom putea avea o prognoză a aceea ce s-a întâmplat la acel moment. Cu două săptămâni înainte poți să-ți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai afectate. Ministerul cu inspectoratele vor putea decide cum se deschide, pe localități.

Adriana Pistol

Totuși, oficialul INSP a punctat că, în acest an, școala ”va fi când așa, când așa”, pentru că totul depinde de evoluția epidemiei la noi în țară.

ADVERTISING

Toată lumea vrea să știe cum, numai că acest cum este așa de variabil. În 15 septembrie, școala poate începe într-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, după care în octombrie să se schimbe, să se întâmple ceva în alta parte și să facă online. Există mari șanse ca anul școlar să fie când așa, când așa.

Adriana Pistol

Ședință la Cotroceni

Precizăm că președintele Klaus iohannis are, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema educaţiei, la care iau parte mai mulţi membri ai Guvernului.

Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat că se va întâlni cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre scenariile privind deschiderea noului an şcolar şi universitar.

„Această situaţie a deschiderii noului an şcolar, implicit a anului universitar, este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă.

ADVERTISING

S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii şi a unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că reuşim să conturăm câteva scenarii care pot fi comunicate pe urmă public”, spunea, pe 29 iulie, Iohannis.

Citește și:

Ministerul Educației vrea să reducă numărul de ore și disciplinele școlare – proiect de OUG

Cum va arăta noul an școlar? Alexandru Rafila vede maximum 15 elevi într-o clasă. Fiecare școală ar trebui să decidă în funcție de condițiile proprii

Nelu Tătaru, despre scenariul începerii noului an școlar: Doar o treime dintre elevi vor merge la școală

Cum va începe școala? Scenariul posibil propus de Ministerul Sănătății

Şcoala e în aer. De ce nu revin guvernanţii cu picioarele pe pământ?

Cum va începe anul școlar? Monica Anisie prezintă ”cel mai bun scenariu”: Unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile online, urmând să facă rocada (Video)

Ce spune Academia Română despre educația online: Pentru ciclurile preșcolar și primar poate avea efecte dăunătoare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇