Ministerul Educației vrea să reducă numărul de ore și disciplinele școlare - proiect de OUG

Ministerul Educației vrea să reducă numărul de ore și disciplinele școlare - proiect de OUG

Din  anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului Educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, arată un proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.

Proiectul prevede că modificarea disciplinelor studiate la școală și a numărului de ore  pentru fiecare disciplină va avea loc începând cu anul școlar 2020-2021 și se va finaliza până la începerea anului școlar 2025-2026.

Consultă aici: proiectul de ordonanță privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011 cu modificările și completările ulterioare

ADVERTISING

Consultă aici: nota de fundamentare a proiectului

„Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire, stabilit prin planurile-cadru, se aprobă prin ordin al ministrului Educației și Cercetării și se aplică pentru clasele de început de ciclu, respectiv clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, începând din anul școlar 2020-2021.

(12) Aplicarea prevederilor alin. (11) se va finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 -2026”,  se arată în proiect.

În același timp, în situația în care cursurile școlare vor fi suspendate, cum s-a întâmplat din 11 martie încoace din cauza pandemiei de coronavirus, Ministerul Educației poate modifica numărul de ore alocat disciplinelor de studiu prin planurile cadru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unităţile de învăţământ, ca  urmare  a  deciziei  autorităților  competente,  Ministerul  Educației  și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, potrivit propunerii de modificare a articolului 66 din Legea educației.

Masterate la distanță

În privința universităților, proiectul prevede că acestea pot organiza masteratele la distanță.

ADVERTISING

„Prin excepţie de la prevederile alin. (2) programele de studii universitare de master se pot organiza şi la forma de învăţământ la distanță, cu respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.75/2005 din 12 iulie 2005 privind asigurarea calităţii educaţiei aprobată prin Legea nr. 87/2006 cu modificările și completările ulterioare.

(22) Pentru  programele  de  studii  universitare  de  master,  obligaţiile  referitoare  la frecvenţă, frecvenţă redusă și la distanță sunt stabilite de către Senatul Universității”, se prevede în proiect.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, în cazul în care profesorii pot ține cursurile și online, prevederile noului proiect vor fi aplicate pe perioada anului şcolar 2020 -2021.

De asemenea, în situația în care spațiile didactice existente nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranță sanitară stabilite de autoritățile de resort, Ministerul Educației și Cercetării, prin inspectoratele școlare/inspectoratul școlar al Municipiului București, solicită autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ preuniversitar spații pentru desfășurarea procesului de învățământ, se mai arată în proiect.

Pe de altă parte, în noiembrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care ar trebui să se reducă numărul de ore în anul școlar 2020-2021.

Această lege prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal.

Citiți și: Ce spune Academia Română despre educația online: Pentru ciclurile preșcolar și primar poate avea efecte dăunătoare

Cum va începe școala? Scenariul posibil propus de Ministerul Sănătății


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇