Cum va arăta noul an școlar? Alexandru Rafila vede maximum 15 elevi într-o clasă, iar fiecare școală ar trebui să decidă în funcție de condițiile proprii

Cum va arăta noul an școlar? Alexandru Rafila vede maximum 15 elevi într-o clasă, iar fiecare școală ar trebui să decidă în funcție de condițiile proprii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din toamnă, fiecare şcoală ar trebui să poată să îşi organizeze programul în funcție de condițiile pe care le are, consideră profesorul Alexandru Rafila. Regulile impuse de noul context al pandemiei ar trebui să țină cont de evaluări punctuale, deoarece fiecare școală are o situație diferită. 

„Trebuie măsuri flexibile, nu există două şcoli la fel. Riscul epidemiologic nu e similar. Am şcoli unde am 15 elevi într-o clasă, am şcoli unde am 40 de elevi într-o clasă.

Deci fiecare şcoală ar trebui să poată să îşi organizeze un program de învăţământ care să fie corelat cu posibilităţile şi cu evaluarea de riscuri din şcoala respectivă. Ar trebui să le dăm două-trei-patru variante, iar una dintre ele să fie adoptată de o anumită şcoală”, a explicat, vineri seară, la Digi24, Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

ADVERTISING

Medicul a spus că școlile care au un număr mic de elevi pot să îşi desfăşoare programul normal fără niciun alt fel de probleme, în afară de igienă, distanţă, mască.

„Cred că o clasă fizică ar trebui să aibă 15 elevi. Băncile sau mesele la care sunt aşezaţi aceşti elevi ar trebui să fie undeva la 1,5 metri una de cealaltă.

Adică copiii să fie la această distanță unul de celălalt, că mai există și dimensiunea băncii.

Cred că este important să limităm, cât este posibil, interacţiunea copiilor din clase diferite, pentru că dacă apare într-o clasă un caz, să nu mai avem niciun fel de problemă.

ADVERTISING

Pot să iasă din clasă, dacă găsim o soluţie de decalare a pauzelor şi lucrul acesta cred că este perfect posibil, să ai la 10 minute interval pauzele, nu este o problemă”, a declarat Rafila, la postul citat.

Epidemiologul consideră că pandemia de coronavirus este una de durată, motiv pentru care copiii ar trebui să fie cât mai aproape de viața lor școlară normală.

Reamintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat zilele trecute că săptămâna viitoare va stabili scenariile pe care școlile le vor urma pentru deschiderea noului an școlar. Unul din scenariile puse în discuție este acela hibrid, în care unii elevi vor fi fizic în clasă, iar alți elevi vor urmări în același timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi.  

ADVERTISING

Citiți și:

Școlile se redeschid în septembrie, dar nu va mai fi deloc așa cum știam. Cum se vor ține cursurile în Europa, inclusiv la vecinii noștri

Monica Anisie, despre scenariile începutului de an școlar: Avem un draft de protocol sanitar pentru școli (Video)

Monica Anisie încă nu știe când și cum va începe noul an școlar, dar anunță că profesorii vor fi obligați prin lege să predea online


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇