Monica Anisie încă nu știe când și cum va începe noul an școlar, dar anunță că profesorii vor fi obligați prin lege să predea online

Monica Anisie încă nu știe când și cum va începe noul an școlar, dar anunță că profesorii vor fi obligați prin lege să predea online
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Educației va lua decizia privind scenariul în care va începe noul an școlar imediat ce Ministerul Sănătății va stabili care sunt normele sanitare pe care trebuie să le respecte școlile.

Aceasta este la acest moment situația, așa cum a prezentat-o ministrul Educației Monica Anisie, în cadrul unei dezbateri despre sistemul de învățământ, organizată de Fundația World Vision.

În cadrul dezbaterii, ministrul Educației a spus că profesorii vor fi obligați prin lege să predea online, iar la începutului anului școlar profesorii vor avea ghiduri metodologice prin care să facă și activități remediale cu elevii.

ADVERTISING

„Toate deciziile pe care le vom lua vor ține cont de recomandările Ministerului Sănătății și de situația epidemiologică. De aceea, așteptăm din partea Ministerului Sănătății normele sanitare pe care trebuie să le respecte colegii în cadrul unităților de învățământ preuniversitar sau universitar, și în momentul în care acestea vor fi transmise către grupul de lucru de către reprezentanții Ministerului Sănătății putem să luăm și anumite decizii”, a spus Monica Anisie.

Când începe anul școlar? Cele 3 scenarii luate în calcul

Ministrul a vorbit despre cele trei scenarii luate în calcul. Primul este începerea școlii în mod normal, la 14 septembrie, dacă situația epidemiologică nu este atât de gravă.

ADVERTISING

„Un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii elevi vor fi fizic în clasă, iar alți elevi vor urmări în același timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi.  

Al treilea scenariu a fost acela în care vom învăța numai online, dacă situația epidemiologică va fi una foarte gravă. Ne dorim cu toții să nu existe o asemenea situație, și înțeleg nevoia elevilor de a fi în sala de clasă.

Și noi, profesorii, suntem de acord că este bine să fim împreună la școală, dar în același timp e bine ca atunci când vom lua o decizie să ne gândim la sănătatea, siguranța copiilor și în același timp să nu neglijăm siguranța și sănătatea cadrelor didactice”, a mai spus Anisie.

ADVERTISING

Ministrul Educației a precizat că, în cadrul grupurilor de lucru pentru începerea anului școlar, există propuneri ca învățământul preșcolar și învățământul primar să se desfășoare normal în sala de clasă.

Profesorii vor avea ghiduri metodologice pentru predare

În privința recuperării materiei pe care elevii au pierdut-o atunci când au stat acasă, profesorii vor avea în curând ghiduri metodologice pentru acest lucru.

„Ministerul Educației pregătește niște ghiduri metodologice tocmai pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, și în același timp pentru a veni în sprijinul elevilor, având în vedere că există această posibilitate de recuperare a materiei la momentul de recapitulare de la începutul anului școlar.

Avem prevăzute în aceste ghiduri metodologice și activități remediale și așteptăm să finalizăm la nivelul grupurilor de lucru de la CNEE și le vom prezenta foarte curând – termenul este 15 iulie pentru un prim draft, urmând ca ele să fie finalizate până la 15 august”, a spus Monica Anisie.

Legislație prin care profesorii să fie obligați să predea online

Profesorii vor fi pregătiți să predea digital, iar din toamnă predarea digitală va fi obligatorie.

„Nu este cazul acum să arătăm cu degetul spre acei profesori care nu și-au îndeplinit toate obligațiile, sunt și profesori care și-au făcut excelent treaba”, a precizat Anisie, care spune că pregătește o lege prin care profesorii vor fi ogligați să predea online.

„Vom pregăti o Ordonanță de urgență prin care să stabilim măsurile pe care trebuie să le luăm în această perioadă dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare a cursurilor în sistem online.

Ordonanța va cuprinde toate măsurile necesare pentru ca elevul să nu fie în niciun fel prejudiciat și să aibă acces la educație”, a spus ministrul.

Citiți și:

Cum va începe anul școlar? Monica Anisie prezintă ”cel mai bun scenariu”: Unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile online, urmând să facă rocada (Video)

Monica Anisie: Elevii care au picat cu note mari la liceu au la dispoziție învățământul liceal și profesional. Organizarea examenelor a fost un succes!

Monica Anisie: Tabletele pentru elevi ar trebui să fie în școli pe 10 septembrie. Dar nu garantează cu demisia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇