4 lucruri de care ai nevoie într-un atelier de sudură

4 lucruri de care ai nevoie într-un atelier de sudură

Crearea unui atelier de sudură înseamnă mai mult decât masa de lucru și organizatoarele de scule. Procedeele de sudare sunt complexe și implică o foarte bună cunoaștere a informațiilor. Indiferent dacă atelierul este folosit pentru suduri aferente unui hobby sau unui spațiu profesional, iată care sunt lucrurile de care este neapărat nevoie într-un atelier de sudură.

Aparatura necesară pentru sudură

În prezent există o multitudine de aparate dintre care poți alege pentru a realiza cele mai eficiente suduri. Aparatele de tip MIG-MAG, OXY sau TIG-WIG, ori chiar aparatele MMA, fiecare dintre acestea oferă avantaje notabile în ceea ce privește calitatea lucrărilor. Alături de aceste aparate, mai sunt necesare diverse accesorii pentru sudura, iar recomandare este ca alegerea acestora să se facă în funcție de tipul aparatului ales.

ADVERTISING

Operațiunile de sudare și aparatele în sine nu sunt jucării. Ele necesită cunoașterea procesului de lucru și informații temeinice despre conductivitatea electrică, despre electrozi și despre felul în care trebui să fie realizată o sudură. 

Cu un aparat potrivit și accesoriile necesare, unele persoane aduc această muncă la rang de artă, reușind să creeze chiar modele sudate, în funcție de putere, îndemânare și de electrodul folosit.

Echipamente de protecție

Dintr-un atelier nu trebuie să lipsească echipamentul de protecție, iar când vorbim despre suduri este cu atât mai necesar ca acestea să existe. Procesul de sudură generareaza de scântei. Pentru ca acestea să nu afecteze organismul uman, este nevoie de purtarea unei salopete și a unui șorț special de sudură și, foarte important, masca de sudură nu trebuie să lipsească.

ADVERTISING

Această mască este special concepută pentru a putea acoperi nevoile unui sudor. În vreme ce unele căști sunt simple, clasice, unele sunt automate și prezintă vizieră cu cristale lichide, filtre cu autoîntunecare pentru procesele de sudură și o vizibilitate foarte bună în timpul muncii, pentru a putea observa cordonul sau punctele de sudură, fără a mai fi necesară scoaterea măștii.  

Bocancii sunt și ei importanți deoarece reduc riscurile de electrocutare și protejează zona membrelor inferioare dei accidentele datorate proceselor de lucru. 

Banc de lucru sau masă cu clește

Masa la care lucrează un sudor este puțin diferită de bancurile de lucru uzuale. Spre exemplu, pe masa de lucru pentru sudură nu trebuie să fie echipamente de altă natură, altele decât cele necesare sudurii.

ADVERTISING

În plus, prin montarea unui suport se poate menține aparatul de sudură în poziția dorită, astfel încât lucrările să fie realizate mai eficient. Un clește poate ajuta și la susținerea materialelor, astfel încât să nu fii nevoit să ajustezi poziția acestora de fiecare dată când începi să lucrezi. 

Stingătoare și echipamente de intervenție

Pentru că procesul de sudare se realizează prin generarea de scântei, va fi nevoie de protejarea corectă a zonelor de lucru. Pentru pardoseală poți alege un covor de cauciuc, care va avea ca rol limitarea efectului scânteilor. 

Acestea nu vor putea genera incendii, ci se vor stinge pe suprafață, în siguranță. De asemenea, stingătorul de incendii este un dispozitiv care nu trebuie să lipsească, special pentru cazul în care se produce aprinderea altor produse din atelier.

Orice alt produs de intervenție, cum ar fi foliile, spuma sau orice material care poate limita eventuale incidente ar trebui inclus în lista pentru amenajarea unui atelier de sudură. 

Acestea sunt unele dintre cele mai importante lucruri care ar trebui să nu lipsească dintr-un atelier de sudură, iar recomandarea specialiștilor este aceea de a cumpăra produse de calitate, începând de la aparate și electrozi și terminând cu echipamentele de protecție sau elementele specifice zonei de lucru.