USR vrea ca România să interzică importurile de petrol, gaze, cărbune şi combustibil nuclear din Rusia

USR vrea ca România să interzică importurile de petrol, gaze, cărbune şi combustibil nuclear din Rusia

Deputatul USR Cătălin Teniţă şi senatorul USR Cosmin Poteraş au depus, luni, un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune şi combustibil nuclear din Federaţia Rusă.

Proiectul a fost depus după ce, la data de 7 aprilie, Parlamentul European a aprobat cu majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care cere „instituirea imediată a unui embargou total asupra importurilor ruseşti de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz, abandonarea completă a Nord Stream 1 şi 2 şi prezentarea unui plan care să asigure în continuare securitatea aprovizionării cu energie a UE, pe termen scurt”, arată un comunicat de presă al USR.

Formațiunea subliniază că, în contextul războiului din Ucraina, România are nu doar o datorie morală, dar şi o prerogativă juridică, izvorâtă din interpretarea convenţiilor internaţionale multilaterale, de a susţine valorile pe care acestea le proclamă, precum şi de a depune toate eforturile necesare pentru protejarea, în regim de reciprocitate, a cetăţenii altor ţări împotriva oricăror crime de război sau a oricăror acte de tortură sau tratamente inumane.

Război în Ucraina, Ziua 47 - Vezi desfășurarea evenimentelor

„Avem de ales fie între a-i ajuta pe vecinii noştri ucraineni, fie între a spune că acest război nu ne priveşte şi că orice ajutor oferit nu are voie să ne afecteze propriul confort financiar.

Înainte de a ne grăbi cu un răspuns, să ne gândim oare ce am spune dacă, în loc de Bucha, ororile războiului s-ar fi întâmplat la Bucureşti? Cum ne dorim să rămânem în istorie: vrem să fim cei care au asistat cu nepăsare la suferinţa vecinilor săi şi care au făcut prea puţine lucruri ca să o oprească?

Eu cred că avem datoria şi putinţa de a ne situa pe partea dreaptă a istoriei şi de a ne arăta solidaritatea faţă de vecinii ucraineni acum când au nevoie disperată de acest lucru”, a declarat deputatul Cătălin Teniţă, unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului de lege, conform sursei citate.

„În timp ce în Ucraina sunt bombardate şcoli şi spitale şi sunt omorâţi copii, România şi alte state europene finanţează armata responsabilă de aceste masacre. Asta este realitatea dură: cu banii proveniţi din exporturile de petrol şi gaze, Federaţia Rusă îşi plăteşte soldaţii.

În condiţiile în care statul român dispune de suficiente resurse energetice, capacităţi de producţie şi de stocare, nu avem nici o scuză pentru continuarea acestor importuri pătate de sânge nevinovat”, a explicat senatorul Cosmin Poteraş, coiniţiator al proiectului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇