Dacă Putin invadează Ucraina, UE are o variantă de urgenţă în care să renunţe la gazele şi petrolul ruşilor

Dacă Putin invadează Ucraina, UE are o variantă de urgenţă în care să renunţe la gazele şi petrolul ruşilor

Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie pregătesc o serie de represalii economice față de Rusia, în cazul în care Vladimir Putin decide invadarea Ucrainei, relatează El Pays.

Conform sursei citate, sancțiunile ar varia de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova până la o stopare definitivă a relațiilor comerciale, inclusiv a importului de petrol și gaze rusești, Bruxelles-ul fiind pregătit și cu planuri de urgenţă, în acest din urmă caz.

Pe lista posibilelor represalii avute în vedere se mai află închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și instituțiile financiare ruse, precum și restricții care vizează exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei ruse, precum energia, mineritul sau industria grea, relatează cotidianul spaniol.

ADVERTISING

Izolarea financiară a Moscovei pe piața mondială ar putea fi avută în vedere, de asemenea.

SUA chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacții financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), măsură aplicată acum doar Iranului.

Nu este exclusă nici oprirea achiziției de petrol și gaze rusești, care acoperă acum 26%, respectiv 40% din importurile europene. Dependența energetică a UE a făcut ca până de curând renunțarea la importurile din Rusia să fie de neconceput, dar perspectiva a fost schimbată recent, relatează El Pays.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, administrația Biden poartă discuții frecvente cu mai multe state și companii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia referitor la asigurarea necesarului de petrol și gaze pentru Europa, în situații extreme, au declarat oficiali citați de CNN.

Mai mult, Amos Hochstein, consilierul principal pentru securitate energetică de la Departamentul de Stat, a elaborat o strategie globală care să acopere variantele posibile în caz de urgență, conform unui înalt oficial american.

Printre țările angajate în negocieri și discuții se află Norvegia și Qatar.

ADVERTISING

Un război între Rusia și Ucraina ar da peste cap piețele globale de energie, în condițiile în care Rusia este cel de-al doilea mare producător de petrol din lume, fiind devansată doar de SUA.

De asemenea, Rusia exporță o mare cantitate de gaze naturale în Europa, prin Ucraina, exporturile urmând să fie grav perturbate în cazul unui război, la fel ca și infrastructura energetică esențială, subliniază CNN.

Între timp, SUA își evacuează personal neesențial al ambasadei de la Kiev și familiile diplomaților din Ucraina, iar secretarul de Stat l-a avertizat pe Putin: Dacă o singură forță suplimentară a Rusiei intră în Ucraina, atunci vom răspunde agresiv.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇