Moscova neagă că președintele Chinei i-ar fi cerut lui Putin să nu atace Ucraina până după Jocurile Olimpice de la Beijing

Moscova neagă că președintele Chinei i-ar fi cerut lui Putin să nu atace Ucraina până după Jocurile Olimpice de la Beijing

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, neagă informațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping i-ar fi cerut președintelui rus Vladimir Putin „să nu atace Ucraina înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing”.

„Este o știre falsă, un mod de a aprinde tensiunile, metodă implementată de NATO și Statele Unite”, a declarat el, citat de agenția Tass.

Peskov a afirmat că și ambasada Chinei la Moscova a respins informația.

Bloomberg a scris, citând un diplomat de la Beijing, că președintele Xi Jinping i-ar fi cerut lui Putin să nu atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice programate între 4-20 februarie.

ADVERTISING

Potrivit agenției, Xi Jinping își dorește un triumf diplomatic cu ocazia Jocurilor Olimpice pentru a-și putea asigura astfel în acest an un al treilea mandat de președinte al Chinei.

Iar un conflict declanșat de Rusia în Ucraina ar reprezenta o lovitură puternică pentru China, pentru că ar transforma Jocurile Olimpice într-un eveniment irelevant.

Și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat articolul afirmând că este „o operațiune de dezininformare pusă la cale de Statele Unite”.

ADVERTISING

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a spus că nu este doar calomnie, ci și o încercare de a păta Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

El a afirmat că orice încercare de a contesta relațiile chino-ruse sunt sortite eșecului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇