USR solicită sesiune extraordinară în Parlament pentru facturile la energie: Există soluţii!

USR solicită sesiune extraordinară în Parlament pentru facturile la energie: Există soluţii!

USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluţii reale pentru sprijinirea populaţiei şi firmelor în contextul crizei preţurilor la energie.

Publicitate

Potrivit USR, legea de plafonare şi compensare a facturilor, promovată de PNL şi PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie şi creează piedici pentru noi investiţii în energie regenerabilă.

Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că în ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. Asta în ciuda faptului că preţurile au fost şi compensate, şi plafonate.

Publicitate

În acelaşi timp, concurenţa a fost redusă prin retragerea de pe piaţă, în premieră, a şapte furnizori de gaze naturale cu un portofoliu de zeci de mii de clienţi.

Mai mult, producţia de energie regenerabilă este redusă artificial prin supraimpozitare şi astfel preţul pe bursă creşte prin diminuarea ofertei de energie.

„Românii au început să vadă eşecul legii de compensare şi plafonare a facturilor. Am avertizat încă de la dezbaterile din toamna trecută că legea va crea probleme şi am venit atunci cu soluţii reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei şi a certificatelor verzi din facturi, precum şi ajutoare reale pentru întreprinderile româneşti.

Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în preţurile pe care le plătesc şi nu sunt protejaţi.

Vedem cum industria României se închide şi cum mii de oameni ajung în şomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acţionăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie şi cerem de urgenţă o sesiune extraordinară a Parlamentului”, declară Cristina Prună.

Deputatul USR Claudiu Năsui susţine reducerea taxelor pe energie ca soluţie de urgenţă pentru ajutarea cetăţenilor şi firmelor în criza preţurilor la energie.

Pe termen mai lung, singura soluţie este repornirea investiţiilor în producţia de energie a ţării.

„Există soluţii pentru criza facturilor la energie prin care trecem. Şi pe termen scurt, şi pe termen lung. Mai trebuie doar voinţă politică să adoptăm soluţiile care funcţionează şi nu doar să cosmetizăm dezastrul.

Fără birocraţie inutilă statul poate reduce imediat facturile, eliminând taxele şi impozitele din ele. Şi pentru întreprinderi putem face un credit fiscal, tocmai ca să susţinem toate firmele, fără dosare cu şină, cereri şi altele.

Pe termen lung, esenţială este deblocarea investiţiilor în producţia de energie electrică. Până acum, birocraţia şi imprevizibilitatea statului au văduvit masiv România de investiţii”, declară Claudiu Năsui.

Ce propune USR

- Reducerea TVA de la 19 la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, şi eliminarea accizei pe energie electrică.

- Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale.

- Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Potrivit USR, aceste măsuri ar avea un efect direct în factură, fără birocraţie şi fără praguri artificiale.

Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiţii, decăpuşarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia şi finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.

Legea compensării facturilor a fost o nouă păcăleală PSD-PNL.

Legea compensării facturilor a fost o nouă păcăleală PSD-PNL. USR a propus o soluție simplă, la îndemână, ușor de implementat: scăderea TVA de la 19% la 5%. PSD și PNL s-au împotrivit. Ce ne spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu? „Peste 70% din populația României vor plăti același preț ca anul trecut la energie”. Ce ne spunea PSD? „Am strâns 500.000 de semnături și am reușit să dăm o lege bună”. Realitatea: legea nu e bună. Luni pierdute din cauza unor incompetenți, luni în care românii au trebuit să plătească prețuri mai mari la energie.

Publicată de USR PLUS pe Vineri, 7 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇