Cât plătim pentru gaze, la iarnă? Tot ce trebuie să știi despre plafonarea și compensarea facturilor

Ca să nu suportăm din buzunar toate scumpirile gazelor naturale din ultimele luni, Guvernul și Parlamentul au luat măsuri. Iată care dintre ele ne influențează direct, dar și la ce trebuie să fim atenți ca să nu ne trezim cu facturi astronomice.
Cât plătim pentru gaze, la iarnă? Tot ce trebuie să știi despre plafonarea și compensarea facturilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prețurile gazelor naturale, în România, au început să crească încă de prin octombrie 2020. Din iulie 2021, însă, creșterile de preț la gaze naturale au fost repetate și explozive.

Așa se face că, în luna octombrie, gazele se vindeau – pe piețele de mărfuri – la prețuri și de 5 ori mai mari decât în urmă cu un an.

Iar asta însemna că parte dintre români riscau să primească acasă facturi uriașe la gaze, pe care nu le-ar fi putut plăti.

În context, Guvernul României (prin OUG 118/2021) și Parlamentul (prin Legea 259/2021 de adoptare a OUG 118/2021) au plafonat prețurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici. Ba mai mult, au introdus și o compensare a prețului gazelor, pentru unii dintre consumatori.

Iată despre ce este vorba și cui folosește, de fapt, fiecare măsură.

Plafonarea e pentru toți

Prin legea de aplicare a OUG 118/2021, Parlamentul a plafonat prețul gazelor naturale pentru consum casnic la 0,37 lei per kWh, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Mai demult, factura se calcula în funcție de volumul de gaze consumat. Din 2008 încoace, însă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a început să țină cont și de puterea calorică a gazelor. Așa că factura a început să fie calculată în unități de putere, adică în kWh.

ADVERTISING

Prețul ales de Parlament drept plafon include tarifele de transport și de distribuție, dar și taxele aferente. Iar asta înseamnă că, în nicio situație, indiferent câte gaze veți consuma acasă, de la 1 noiembrie și până pe 31 martie 2022, furnizorul nu vi le va putea vinde la preț mai mare de 0,37 lei per kWh.

Potrivit președintelui Asociației Energia Inteligentă (AEI) Dumitru Chisăliță – care este și expert judiciar în domeniul gazelor naturale – plafonarea le va fi folos doar unora dintre clienți.

”Este vorba despre cei care au încheiat contracte cu furnizorii de gaze din luna august încoace (când prețurile erau deja mari, iar kWh costa peste 0,37 lei – n.red). În plus, e de așteptat ca și clienții Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI) vor beneficia de această plafonare”, ne-a spus Dumitru Chisăliță.

Clienți ai FUI sunt, în principal, acei consumatori care nu și-au schimbat niciodată contractul de furnizare a gazelor, în ciuda apelurilor repetate ale experților din ultimul an, care ne-au tot sfătuit să alegem o ofertă în regim concurențial, la preț mai avantajos.

Pe scurt: dacă înainte de 1 noiembrie plăteați pentru kWh mai mult de 0,37 lei, din această lună și până pe 31 martie 2022, prețul nu va mai sări, sub nicio formă, de acest prag.

ADVERTISING

Compensare doar pentru cei care nu consumă excesiv

Factura de gaze are mai multe componente. Este vorba, în principal, despre prețul gazului marfă, tarife de transport și distribuție și taxe. Cea mai consistentă componentă - care reprezintă circa 59% din factură - este gazul marfă.

Pe aceasta, Guvernul și Parlamentul au decis să o scadă cu până la 33%, pentru românii care acceptă să îşi raționalizeze consumul de gaze.

Găsiți limitele de consum, exprimate atât în kWh, cât și în metri cubi, în tabelul de mai jos:

tabel-gaze

Cine depășește aceste limite de consum beneficiază în continuare de preț plafonat la gaze, dar nu și de compensarea de 33% din prețul gazului marfă.

Limitele de consum impuse prin legea de aplicare a OUG 118/2021 nu sunt la fel de generoase ca acelea pentru consumul de energie electrică.

Mai exact, pentru luna decembrie, spre exemplu, ca să beneficieze de compensarea prețului la curent electric, un român ar trebui să nu consume peste 338 kWh. E un plafon pe care o familie care locuiește într-un apartament cu 2-3 camere n-ar avea de ce să-l depășească, în cazul în care nu depinde integral de curent pentru încălzirea locuinței.

ADVERTISING

În schimb, tot pentru decembrie, cine vrea compensare la prețul gazelor naturale va trebui să consume cel mult 2.405 kWh. Este un consum pe care îl poate înregistra, fără mari excese, o familie care și-a montat propria centrală termică cu gaze într-un apartamente cu 2 camere și care vrea să mențină o temperatură constantă de 23 – 24 de grade în casă.

„Aici cu siguranță vor fi probleme, din cauză că mulți vor consuma cam în acele limite. Unii ceva mai puțin, alții poate un pic mai mult. Și se vor isca o mulțime de discuții legate de cât s-a consumat, de fapt, și cine are sau nu dreptul la compensare”, a explicat Dumitru Chisăliță pentru SpotMedia.ro.

În consecință, singurul lucru pe care îl puteți face, în cazul în care aveți consum de gaze contorizat individual (cu ceas de gaze la poartă sau la ușa apartamentului - n.red.) este să vă monitorizați consumul și să nu depășiți limitele impuse de lege.

Nu de alta, dar dacă depășiți cu puțin limitele, gazul pentru luna decembrie - la prețul maxim plafonat de 0,37 lei per kWh, v-ar costa aproape 900 de lei!

Dacă stați la bloc și nu aveți nici centrală termică și nici ceas propriu de gaze, situația va fi puțin mai complicată.

Înainte de toate, din cauză, de fapt, n-aveți contract în nume propriu cu furnizorul de gaze. Iar prețul pe care îl plătiți pentru un kWh depinde de cât de abili au fost reprezentanții asociației de proprietari în negocierea cu furnizorii de gaze.

Consumul vi se măsoară la comun cu ceilalți vecini care sunt taxați la paușal. Și tot cu ei veți împărți și factura.

Problema, în această situație, este că n-aveți niciun control asupra consumului vecinilor. Iar dacă unii dintre ei aleg să lase aragazul deschis pentru a se încălzi, veți împărți costurile.

Cu toate astea, susține Dumitru Chisăliță, consumul de gaze pe care îl are un aragaz este destul de mic. Așa că, în principiu, n-ar trebui să apară mari surprize, pe tabelul de întreținere.

Cu toate astea, la acest moment, e greu de spus cine și cât va economisi, la factură, în urma plafonării și compensărilor de prețuri. Multe depind de cum și-a încheiat fiecare român contractul de gaze și de cât de mult va consuma, în iarna care vine, a precizat Dumitru Chisăliță.

Cine poate cere sprijinul pentru consumatori vulnerabili

Românii cu venituri foarte mici - care, după caz, sunt și în vârstă sau bolnavi - pot beneficia de prevederile Legii 226/2021, a Consumatorului Vulnerabil.

Mai exact, această lege prevede că familiile care au un venit brut lunar per membru sub pragul de 1.386 lei și persoanele singure care au sub 2.053 lei brut pe lună pot beneficia de un ajutor numit „supliment de energie”.

Pentru gaze naturale, cuantumul acestui supliment e de 10 lei pe lună (gaze pentru gătit, nu pentru încălzire, pentru care consumatorii vulnerabili pot primi, pe durata sezonului rece, un alt sprijin în bani - n.red.).

Suplimentul de energie poate fi solicitat pentru toată durata anului, alături de alte suplimente, cum ar fi cel pentru energie electrică, în valoare de 30 de lei pe lună.

Pentru a fi considerat de Guvern consumator vulnerabil, un român trebuie să completeze și să depună la primăria din localitatea sa de domiciliu un formular destul de voluminos.

Legea îi permite, însă, oricărui român să aleagă sprijinul cel mai consistent pentru gaze naturale. Cu alte cuvinte, dacă plafonarea și compensarea îi reduc mai mult factura la gaze decât ajutorul pentru persoane vulnerabile, consumatorul are tot dreptul să nu completeze formularul voluminos și să nu se declare vulnerabil.

Ne mai schimbăm furnizorul sau așteptăm primăvara?

Ca să economisim o sumă semnificativă la factura de gaze, ar trebui să găsim un furnizor care să ne ofere un preț cu mult mai mic de 0.37 lei per kWh, cât e plafonul stabilit de stat pentru gaze naturale destinate consumului static.

Iar astfel de oferte nu există, momentan. Marți, cel mai mic preț, oferit de E.on, era cu numai 0,02 bani sub plafon. În acest caz, economia schimbării furnizorului ar fi insesizabilă.

Dar nu înseamnă că n-ar trebui să vizităm, din când în când, comparatorul de prețuri la gaze al ANRE, măcar ca să comparăm ofertele.

E un exercițiu care ne va fi de folos la primăvară, când plafonarea prețului și acordarea compensațiilor se vor opri și noi, consumatorii, vom fi din nou nevoiți să căutăm prețuri bune la gaze naturale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇