Turismul, zdrobit de pandemie: Agențiile au nevoie urgent de ajutor de stat ca să supraviețuiască. Alianța pentru Turism amenință cu proteste

Turismul, zdrobit de pandemie: Agențiile au nevoie urgent de ajutor de stat ca să supraviețuiască. Alianța pentru Turism amenință cu proteste

Ajutorul de stat ar permite turoperatorilor să supravieţuiască până la apariţia unui vaccin anti-COVID-19, în care aceştia îşi pun speranţa, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

„În principiu se lucrează la ajutorul de stat, se pregăteşte un act normativ în acest sens. A fost o întâlnire între HoReCa, hotelieri şi ANAT, cu domnul Orban (premierul Ludovic Orban – n.red.) şi cu domnul secretar de stat de la Finanţe, Sebastian Burduja, şi acum am înţeles că vor să lucreze la o ordonanţă. Dacă fac lucrul ăsta este extraordinar, este foarte bine, pentru că noi am cerut scăderea TVA, dar ne-au spus că nu se poate pentru că ar începe nebunia şi toată lumea ar vrea.

Noi avem la agenţiile de turism 19% TVA, în condiţiile în care tot turismul românesc are 5%. Şi noi, ANAT, am cerut să unificăm TVA, dar s-a trecut discuţia la ajutoare de stat, care ne permit pentru următoarele şase luni - când bănuiesc eu că lucrurile se vor mai descleşta, pentru că va începe vaccinul - să supravieţuim. Chiar dacă ne dau banii în ianuarie-februarie nu e o problemă, dar începem să ne mişcăm", a subliniat Burcea.

Turismul în Deltă a fost o ”haiducie” anul acesta, iar pentru 2021 totul e incert, aşa că operatorii locali sunt disperaţi

500 de milioane de euro ar ajuta industria

El consideră că un ajutor de stat pentru întregul sector turistic românesc, inclusiv HoReCa, de 500 de milioane de euro, ar ajuta industria să depăşească perioada de criză cauzată de pandemia COVID-19.

"În general, măsurile pe care le-a luat Guvernul până acum nu poate spune nimeni că sunt proaste, ar trebui să fim farisei, dar, repet, pentru agenţiile mari care trebuie să reziste nu sunt bani suficienţi. Acest ajutor de stat pentru care au început discuţiile între patronate şi Guvern ar fi extraordinar pentru noi toţi, ne dorim să se şi finalizeze treaba asta într-un fel sau altul.

ADVERTISING

Dezastru în turismul din Bulgaria: E cel mai dificil sezon de vară înregistrat vreodată, pierderile ajung la aproape 80%

Din câte am înţeles eu, suma cerută de patronate este de 800 de milioane de euro, aici intrând şi restaurantele, hotelurile şi agenţiile, dar eu cred că un minimum de 500 de milioane ne-ar da aer să rezistăm şi să ieşim cu bine din încercarea asta. În general, turoperatorii s-au dus de la 100%, la 35- 40%, de la începutul pandemiei, deci scăderea este de 60-65% faţă de 2019.

Acum vorbesc de cei şapte-opt cu care discut, agenţiile mici au supravieţuit. Eu am fost trei săptămâni în ţară pe la agenţii, mai au rezerve, dar nu mai au pentru mult timp, să zici că o duc încă un an. Majoritatea agenţiilor pe care le-am vizitat eu depuseseră actele pentru granturi", a precizat sursa citată.

Turismul din Italia pierde 100 de miliarde de euro în 2020, din cauza pandemiei. În Spania, paguba e de cel puţin 50 de miliarde

Vaccinul antiCOVID = speranță

Alin Burcea afirmă că speranţa agenţiilor de turism constă în începerea vaccinării anti-coronavirus.

"Vaccinul e o speranţă, pentru că oamenii ar vrea să meargă în vacanţe. Atunci când s-a putut, oamenii au mers în vacanţă, mai ales că turcii nu au avut cazuri, pentru că din două în două săptămâni aveau nevoie de o hârtie de funcţionare, îi verificau la măsurile pe care trebuia să le respecte. Deci oamenii au încredere să meargă în vacanţă dacă lucrurile se mai liniştesc. Şi nu se pot linişti decât într-un singur fel, cu vaccin", a mai spus Burcea.

Avertismentul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: Până în octombrie, 30% din HoReCa o să închidă uşile dacă nu găsim o soluţie

ADVERTISING

Rezervările se fac cu puțin timp înainte de plecare

În ceea ce priveşte rezervările pentru vacanţe, opţiunile oamenilor s-au schimbat, turiştii preferând să le facă cu scurt timp înainte de plecare: "La noi, la Paralela 45, sunt rezervări, chiar dacă nu sunt multe, dar am observat că s-a schimbat modalitatea de rezervare, în sensul în care se fac cât mai aproape de plecare.

Nu este vorba de last minute, pentru că asta ar presupune şi discounturi, dar e vorba de scăderea timpului în care se fac rezervări faţă de plecare, pentru că lumea nu ştie ce se întâmplă.

Faptul că nu se pot face petreceri de Revelion, adică îţi poţi rezerva o masă pentru Revelion, dar nu se pot organiza petreceri, asta ne afectează şi faptul că nu se deschid piscinele", a explicat vicepreşedintele ANAT.

FMI: Grecia va fi cel mai puternic lovită de pierderile din turism dintre țările Europei

Oferte pentru vacanța de iarnă

Pentru perioada vacanţelor de iarnă, agenţiile de turism au lansat oferte pentru destinaţii exotice, unde numărul infectărilor cu COVID-19 este redus comparativ cu Europa.

"Noi avem în momentul de faţă un charter lansat împreună cu Christian Tour şi Eurolines pe Zanzibar, apoi chartere mici pe Turcia, Grecia, Egipt, care se fac şi au mers foarte bine vara asta.

Şi Bulgaria, deşi este închisă deocamdată, dar cred că la numărul de infectări pe care îl avem noi luna viitoare redeschid Bulgaria. Bulgaria a mers bine şi e o destinaţie de munte foarte bună. Cam pe astea ne bazăm şi mai vindem exotice, Maldive, unde pregătim un charter, Mauritius, Republica Dominicană, Mexic, Cuba, acolo unde nu sunt probleme.

ADVERTISING

Agenţiile de turism cer Guvernului sprijin de urgenţă: Plecarea românilor în afara ţării e la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani

Şi Dubai, care a scos al doilea test Covid obligatoriu. Noi, Paralela 45, am mai lansat un produs interesant, Cabane, pensiuni şi conace. Ori se închiriază cu totul, ori fiecare camera. Şi mai avem vreo 20 şi ceva de conace cu care am lucrat de-a lungul anilor, pe care le-am băgat la valorificare normală, pe lângă hotelurile de balneo şi munte cu care lucrăm", a adăugat Burcea, proprietarul Paralela 45.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a solicitat Guvernului, la 19 octombrie, printr-o scrisoare oficială, un sprijin real din partea statului pentru agenţiile de turism.

Printre propunerile considerate "cruciale" de ANAT pentru supravieţuirea agenţiilor, operatorii din turism au cerut realizarea unei scheme de ajutor de stat constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020, precum şi reducerea cotei de TVA la 5% pentru agenţiile de turism începând cu 1 ianuarie 2021, chiar şi pentru o perioadă limitată de trei ani.

Agenţiile de turism încep să introducă asigurările de călătorie contra Covid-19

Alianța pentru Turism amenință cu proteste

La rândul său, Alianţa pentru Turism solicită un plan consistent de despăgubiri din partea autorităţilor. În caz contrar, guvernanţii se fac responsabili de pierderea a până la 400.000 de locuri de muncă.

Potrivit unui comunicat al Alianţei pentru Turism, pregătirile pentru un protest de amploare în sector sunt în desfăşurare.

"De la începutul pandemiei de coronavirus industria ospitalităţii a fost puternic lovită. De atunci au trecut mai bine de 9 luni, iar în România, în afară de măsurile generale de care a beneficiat întreaga economie, până în acest moment nicio acţiune specifică de ajutor nu a fost implementată.

Valul doi al pandemiei a dat şi ultima lovitură industriei: restaurantele au fost închise, evenimentele interzise, mobilitatea redusă la aproape zero.

Agenţiile de turism au reînceput auto-demolarea propriei activităţi din ultimele luni, în măsura în care turiştii stornează din nou rezervările recente.

În acest sens industria ospitalităţii trage un nou şi ultim semnal de alarmă către autorităţile din România: dacă nu veniţi acum cu un plan consistent de despăgubiri (similar multor alte state din Europa), veţi fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii şi pierderii a până la 400.000 de locuri de muncă", se arată în documentul citat.

2020 e un an pierdut, din punct de vedere al turismului, dar apar atracții noi pentru 2021. Piscina cu băi geotermale de lângă ocean, unde înoți până la bar

E nevoie de bani acum

Potrivit reprezentanţilor din turism, această industrie are nevoie de bani acum şi nu de promisiuni sau ajutoare care vin anul viitor.

"Antreprenorii nu mai pot supravieţui cu amânări de rate sau impozite, care îi vor omorî oricum cu întârziere, ei au nevoie de cash pentru a putea plăti datorii curente în contextul a zero venituri. Iar angajaţii lor nu pot supravieţui cu şomaj tehnic sau program redus cu doar 50%, atâta timp cât activitatea lor este între 0-20%", avertizează Alianţa pentru Turism.

Se pregătește un protest de amploare

Mai mult, în comunicat se precizează că industria a evitat protestele de stradă pentru a nu contribui la adâncirea problemei medicale, însă un protest de amploare este acum în pregătire.

"Poate că o industrie cu 5,7% din PIB nu impresionează pe nimeni până la lacrimi, dar destinul a zeci de mii de antreprenori şi sute de mii de angajaţi ar trebui să determine autorităţile să facă ceva. Au avut timp de pregătire 9 luni, e cazul să livreze imediat.

Industria a evitat proteste de stradă pentru că a dorit să arate maximă responsabilitate în timp de pandemie şi să nu contribuie sub nicio formă la adâncirea problemei medicale. Cu toate acestea, în pragul disperării, atunci când decesul este iminent şi cauza nu mai joacă niciun rol, pregătirile pentru un protest de amploare sunt în toi. Sperăm să nu se ajungă acolo!", subliniază comunicatul Alianţei pentru Turism.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇