Agenţiile de turism cer Guvernului sprijin de urgenţă: Plecarea românilor în afara ţării e la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani

Agenţiile de turism cer Guvernului sprijin de urgenţă: Plecarea românilor în afara ţării e la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care arată că situaţia economică a agenţiilor de turism se înrăutăţeşte constant, iar măsurile concrete de sprijin întârzie să apară..

”Stimate domnule prim ministru, stimate domnule ministru, stimate domnule secretar de stat, Ne vedem nevoiţi să revenim la mesajele şi corespondenţele anterioare în contextul în care situaţia economică a agenţiilor de turism se înrăutăţeşte constant iar măsurile concrete de sprijin întârzie să apară.

Dacă în alte domenii – inclusiv din industria ospitalităţii – ultimele săptămani au adus un uşor reviriment prin reluarea activităţii, chiar supuşi unor condiţii speciale, restricţii şi limitări, în cazul agenţiilor de turism lucrurile stau foarte rău, indiferent de specializarea acestora”, arată ANAT.

ADVERTISING

Asociaţia precizează astfel că activitatea de incoming este complet compromisă pentru acest sezon din cauza limitării circulaţiei internaţionale şi a situaţiei epidemiologice din România.

În acelaşi timp, outgoing-ul este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani, doar 2-3 destinaţii rămânând operabile.

”Turismul intern nu poate prelua o eventuală creştere a cererii datorate restricţionării destinaţiilor externe, din cauza capacităţii limitate a infrastructurii, posibilităţilor limitate ale unor structuri de cazare de conformare cu noile măsuri sanitare, menţinerii închise a restaurantelor şi a altor facilităţi de agrement”, afirmă reprezentanţii agenţiilor de turism.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte activitatea de business travel, aceasta este undeva sub 10% din volumul anilor precedenţi iar turismul axat pe evenimente este complet paralizat.

Agențiile cer implementarea urgentă a măsurilor de sprijin

Cele circa 2.000 de agenţii de turism (cu peste 12.000 angajati) reprezintă ”coloana vertebrală” a întregii industrii a ospitalităţii care – direct sau indirect – antrenează aproape 10% din forţa de muncă activă din România, potrivit datelor ANAT.

”În urmă cu circa doua săptămani v-am transmis un material în care am explicat mai în amănunt caracteristicile activităţii agenţiilor şi consecinţele dezastruoase ale unui eventual faliment în serie.

ADVERTISING

Am vazut două iniţiative legislative care, odată adoptate, ne-ar oferi o gură de oxigen şi o şansă de relansare a întregii ramuri economice. A rămas însa o mare problemă: aceea a momentului implementării lor”, adaugă reprezentanţii ANAT.

Ei spun că proiectul privind garantarea de către stat a voucherelor compensatorii pentru serviciile de călătorie anulate din cauza restricţiilor de circulaţie înca nu a fost adoptat şi fiecare zi de întârziere aduce noi şi noi litigii, presiune suplimentară pe rambursarea unor sume care nu pot fi reîntoarse de pe circuitul economic firesc.

Despre proiectul privind acordarea de granturi, ei spun că este văzut de potenţialii beneficiari ca o ”intervenţie chirurgicală” ce nu suferă amânare.

Asociaţia afirmă că acordarea de granturi industriei ar permite menţinerea agenţiilor de turism pe linia de plutire. Aceste granturi trebuie raportate la rulajul companiei şi pot fi plafonate proporţional cu volumul taxelor achitate de firma respectivă la bugetul de stat în anul 2019.

Asociaţia menţionează că actele normative respective trebuie adoptate în regim de urgenţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇