Țara europeană a cărei economie a fost salvată de două medicamente de slăbit

Țara europeană a cărei economie a fost salvată de două medicamente de slăbit

În primele șase luni din 2023, PIB-ul Danemarcei a crescut cu 1,7% față de anul trecut. Fără contribuția sectorului farmaceutic, acesta ar fi scăzut cu 0,3%.

Profiturile în creștere și cererea enormă de medicamente antiobezitate și pentru diabet vândute de Novo Nordisk au transformat economia Danemarcei, relatează Euronews.

Două produse importante au contribuit la creșterea vânzărilor acestui laborator: Ozempic, un antidiabetic foarte popular pe rețelele de socializare pentru efectele sale în curele de slăbire, și Wegovy, un medicament pentru combaterea obezității.

ADVERTISING

Succesul enorm al acestor medicamente a făcut ca în prima jumătate a acestui an PIB-ul Danemarcei să crească cu 1,7% față de anul trecut în aceeași perioadă. Potrivit biroului național de statistică, fără contribuția sectorului farmaceutic, PIB-ul ar fi scăzut cu 0,3%.

„N-am mai văzut niciodată așa ceva, schimbă aspectul economiei", a spus Jones Petersen, analist la biroul danez de statistică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jucător-cheie în lupta contra diabetului și lider mondial în producția de insulină, Novo Nordisk profită acum de creșterea excepțională a vânzărilor medicamentelor împotriva obezității, mai mari cu 157% în primele șase luni ale acestui an.

Aceste rezultate au determinat compania să-și îmbunătățească previziunile: vânzările care în 2022 au totalizat 23 de miliarde de euro ar urma să crească cu 30% în acest an.

În prezent, capitalizarea de piață a companiei Novo Nordisk, în valoare de 2,984 miliarde de coroane daneze (peste 400 de miliarde de euro), depășește PIB-ul Danemarcei - 2,832 miliarde de coroane în 2022.

ADVERTISING

Novo Nordisk a devenit la 1 septembrie, pentru scurt timp, cea mai valoroasă companie listată din Europa, depășind grupul francez de produse de lux LVMH, care a ocupat doi ani și jumătate această poziție.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇