Compania Novo Nordisk a anunțat că un studiu în fază avansată a constatat că o versiune orală cu doze mari de semaglutidă a ajutat adulții supraponderali sau obezi să piardă 15% din greutatea corporală.
Compania daneză intenționează să solicite aprobarea pastilei în SUA și Europa chiar în cursul acestui an, a anunțat directorul medical al Novo Nordisk, Mico Guevarra, dar momentul lansării pe piață nu a fost încă anunțat, scrie Reuters.
Compania se luptă să țină pasul cu cererea în creștere din SUA pentru medicamentele Wegovy și Ozempic, ambele având la bază semaglutida și vândute ca injecții săptămânale pentru tratarea obezității și diabetului.
Wegovy, de exemplu, conține 2,4 mg de semaglutidă. Medicamentul, conceput pentru a activa hormonii care reglează zahărul din sânge, încetinește golirea stomacului și scade apetitul, facând parte dintr-o nouă clasă care a reaprins interesul cercetătorilor și investitorilor pentru piața tratamentelor pentru slăbire, care se estimează că va ajunge la 100 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului.
„Mărim producția cât putem”, a spus Guevarra într-un interviu, în pragul reuniunii anuale a Asociației Americane de Diabet.
Novo Nordisk comercializează deja o formă de semaglutidă orală, sub numele de Rybelsus, pentru tratamentul diabetului de tip 2, dar doza sa cea mai mare este de 14 mg.
Studiul prezent, efectuat pe 667 de adulți obezi și supraponderali, a testat o doză de 50 mg, iar aceasta a dus la o pierdere medie în greutate de 15,1% după 68 de săptămâni, atunci când a fost utilizată împreună cu un regim alimentar potrivit și activitate fizică.
FDA recomandă ca semaglutida orală să se administreze dimineața, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de a mânca, de a bea apă sau de a utiliza orice alt medicament oral.
Dacă pacientul mănâncă prea devreme, pilula este mai puțin eficientă, dar dacă așteaptă mai mult de 30 de minute, absorbția acesteia poate fi îmbunătățită.
Lista cu medicamente esențiale a OMS, actualizată
Medicamente împotriva obezităţii ar putea fi incluse pentru prima dată pe "lista cu medicamente esenţiale" a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), utilizată pentru a orienta deciziile guvernamentale de achiziţie în ţările cu venituri mici şi medii, a anunțat în martie agenţia ONU pentru Reuters.
Un grup de consilieri ai OMS urma să analizeze solicitări în curs, lista cu medicamente esenţiale urmând să fie actualizată în septembrie.