1 din 5 femei va fi afectată de obezitate în următorii ani. Lista riscurilor de deces generate de kilogramele în plus

1 din 5 femei va fi afectată de obezitate în următorii ani. Lista riscurilor de deces generate de kilogramele în plus

Obezitatea este catalogată, de mulți specialiști, drept pandemia secolului XXI. Din pricina alimentației în exces, a consumului de alimente superprocesate și a sedentarismului, peste 1 miliard de oameni vor depăși pragul obezității în următorii ani.

Se estimează că, până în 2030, 1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați vor fi obezi și că anual vor muri peste jumătate de milion de oameni în urma bolilor și complicațiilor generate de obezitate.

Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității, subliniază cât de important este ca populația să conștientizeze riscurile de îmbolnăvire și deces, astfel încât fiecare persoană să adopte un stil de viață echilibrat și, în cazul în care ajunge în segmentul obezității, să știe cum este indicat să procedeze pentru a reduce din surplusul de kilograme în timp util.

”Vom avea peste 1 miliard de oameni obezi în anii ce urmează la nivel mondial. Și îngrijorător de mult mai mulți supraponderali, aflați permanent în pericolul de a depăși pragul de obezitate.

Conform World Obesity Federation, până în 2030, 1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați vor fi obezi, iar anual vor muri peste jumătate de milion de oameni în urma bolilor și complicațiilor generate de obezitate.

ADVERTISING

Alimentația în exces, consumul de alimente superprocesate, cu zahăr, grăsimi și sare, sedentarismul reprezintă doar o parte din factorii care favorizează obezitate. Dar nu sunt singurii.

Avem și factori care țin de stilul de viață al pacientului: somn insuficient, aport redus de alimente care combat grăsimile (fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe, proteine ​​de calitate), stresul și suferința psihică, multe tipuri de medicamente, poluanți”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Lista riscurilor de deces generate de obezitate

”Obezitatea generează probleme în majoritatea aspectelor vieții noastre. De la dificultăți de deplasare, stigmă socială, depresie, până la boli declanșatoare de deces. Avem atât de mulți stimuli exteriori în prezent, de la mâncare procesată apetisantă, dulciuri, fast food, preferința de a sta mai mult în casă sau pe social media și a nu ieși și a face mișcare în aer liber, astfel că nu e de mirare că avem o tendință de creștere accentuată a prevalenței obezității inclusiv în rândul tinerilor.

Tocmai de aceea, este important să informăm și să educăm populația, să știe ce riscuri de îmbolnăvire și deces există, cum să adopte un stil de viață echilibrat și, în cazul în care ajunge în segmentul obezității, să știe cum este indicat să procedeze pentru a reduce din surplusul de kilograme în timp util.

ADVERTISING

Aici vorbim de a găsi motivație să mănânce echilibrat, să facă sport, să apeleze la medici nutriționiști sau la chirurgia obezității atunci când este nevoie să ajungem repede la o greutate normală care va elimina factorii de risc de deces asociați cu obezitatea”, spune medicul Mihai Ionescu.

Obezitatea generează complicații de ordin medical ce pot duce la deces.

Moarte prematură

”În prezent, specialiștii estimează că peste 300.000 de persoane mor anual din pricina obezității, iar numărul acestora va crește vertiginos în următorii ani.

Riscul de deces crește odată cu luarea în greutate. Spre exemplu, doar 10 kilograme în plus, la persoanele cu vârsta între 30 și 64 de ani, cresc riscul de deces. Cei care au indicele de masă corporală peste 30 prezintă un risc cu 50 până la 100% mai mare de deces prematur comparativ cu persoanele cu o greutate în limite normală”, spune medicul Mihai Ionescu.

Boli de inimă

”Incidența bolilor de inimă (atac de cord, insuficiență cardiacă congestivă, moarte subită cardiacă, angină și ritm cardiac anormal) este crescută la persoanele supraponderale sau obeze (IMC > 25).

ADVERTISING

Hipertensiunea arterială este de două ori mai frecventă la adulții care sunt obezi decât la cei care au o greutate sănătoasă. Obezitatea este asociată cu creșterea trigliceridelor (grăsimile din sânge) și scăderea colesterolului bun.

Diabet

O creștere în greutate de 5 până la 10 kilograme crește de două ori riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Peste 80% dintre persoanele cu diabet zaharat sunt supraponderale sau obeze.

Cancer

Excesul de greutate și obezitatea sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial (cancer al mucoasei uterului), colon, vezică biliară, prostată, rinichi și cancer de sân la post-menopauză.

Femeile care se îngrașă mai mult de 20 de kilograme între 18 și 40 de ani, își dublează riscul de cancer de sân în post-menopauză, comparativ cu femeile a căror greutate rămâne stabilă.

Probleme de respirație

Apneea în somn (respirația întreruptă în timpul somnului) este mai frecventă la persoanele obeze. Apoi, obezitatea este asociată cu o prevalență mai mare a astmului.

Artrită

Pentru fiecare creștere în greutate cu 2 kilograme, riscul de a dezvolta artrită crește cu 9 până la 13%. Simptomele artritei se pot îmbunătăți odată cu pierderea în greutate, după dietă sau operația de micșorare a stomacului”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Complicații reproductive și la naștere

Obezitatea în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de deces atât la copil, cât și la mamă și crește riscul de hipertensiune arterială maternă de 10 ori.

Pe lângă multe alte complicații, femeile care sunt obeze în timpul sarcinii au mai multe șanse de a avea diabet gestațional și probleme cu travaliul și nașterea.

Copiii născuți de femei care sunt obeze în timpul sarcinii au mai multe șanse de a avea o greutate mare la naștere, prin urmare vom avea cu o rată mai mare de operații de cezariană și scăderea zahărului din sânge (care poate fi asociat cu leziuni ale creierului și convulsii).

Obezitatea în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de malformații congenitale, în special defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. Obezitatea la femeile aflate în premenopauză este asociată cu cicluri menstruale neregulate și infertilitate.

Alte consecințe asupra sănătății

Excesul de greutate și obezitatea sunt asociate cu riscuri crescute de boli ale vezicii biliare, incontinență, risc chirurgical crescut și depresie. Obezitatea poate afecta calitatea vieții prin mobilitate limitată și rezistență fizică scăzută, precum și prin discriminare socială, academică și profesională.

Riscuri la copii și adolescenți

Avem de a face cu factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi colesterolul crescut și tensiunea arterială crescută. Acestea apar cu o frecvență crescută la copiii și adolescenții supraponderali, comparativ cu cei cu o greutate sănătoasă.

Diabetul de tip 2, considerat anterior o boală a adulților, a crescut dramatic la copii și adolescenți în ultimii ani. Excesul de greutate și obezitatea sunt strâns legate de diabetul de tip 2.

Adolescenții supraponderali au șanse de 70% să devină adulți supraponderali sau obezi. Aceasta crește la 80% dacă unul sau mai mulți părinți sunt supraponderali sau obezi.

Cea mai imediată consecință a excesului de greutate, așa cum este percepută de copiii înșiși, este discriminarea socială”, explică Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.

Beneficii ale pierderii în greutate

”Scăderea în greutate, chiar și cu 5 până la 15% în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, reduce factorii de risc pentru unele boli, în special bolile de inimă. S

căderea în greutate poate duce la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea zahărului din sânge și la îmbunătățirea nivelului de colesterol.

De cele mai multe ori, pentru a elimina factorii de risc în obezitate, este nevoie ca pacientul să scape rapid de kilogramele în plus. Chirurgia bariatrică este una din cele mai eficiente metode, care reduce din factorii de deces și salvează vieți.

Mai mult de 95% dintre pacienți vor pierde cu succes jumătate din greutatea corporală suplimentară sau mai mult după o intervenție chirurgicală metabolică.

Pacienții cu bypass gastric, de exemplu, pierd în medie aproximativ 70% din excesul ponderal inițial, iar la 2 ani sau mai mult după operație își vor recăpăta doar aproximativ 5% din greutatea corporală suplimentară.

În comparație cu aceste rezultate, pacienții care încearcă să slăbească fără intervenție chirurgicală, în medie, sunt capabili să slăbească puțin și pot crește în greutate pe termen lung.

Operația de micșorare a stomacului este recomandată drept soluție eficientă persoanelor obeze cu sau fără boli asociate. În aceste cazuri, eliminarea kilogramelor în plus nu reprezintă un moft, ci este o reală necesitate pentru a minimiza pe cât posibil, rapid, efectele nedorite ale obezității asupra sănătății, complicații de ordin medical care pot duce, în timp, până la deces.

Atunci când se hotărăsc să apeleze la această intervenție de micșorare a stomacului, este foarte important să se informeze mult înainte, să aleagă un medic chirurg cu experiență, care să le explice foarte clar, pe înțelesul lor, beneficiile și riscurile acestei operații.

Un medic ce poate dovedi rezultate notabile în domeniu și care îi poate susține pe tot acest drum deloc ușor. Pentru că aici nu vorbim exclusiv de o operație, ci despre tot ceea ce se întâmplă înainte, în timpul și după operație. Aici intervine și titulatura de medic de excelență în chirurgia obezității, pe care puțini medici o dețin”, explică dr. Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇