Un studiu recent realizat de Universitatea Sorbona din Paris a arătat că bacteriile intestinale ale copiilor ar putea indica dacă aceștia vor fi sau nu obezi la maturitate. Prezența sau absența unor tipuri de bacterii poate semnala această predispoziție, spun oamenii de știință.
În cadrul cercetării, realizată pe 512 copii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani din Franța, subiecților li s-a calculat indicele de masă corporală, în baza mai multor date, inclusiv unele obținute în urma analizei scaunelor lor zilnice, scrie The Guardian.
Astfel, cercetătorii au observat că există o legătură între indicele de masă corporală și prezența mai multor tipuri de bacterii. Atunci când sunt prezente în număr mare cele din grupurile Eubacterium hallii Fusicatenibacter sau Eubacterium ventriosum, atunci și riscul de obezitate este mai mare.
Însă, când se găseau din abundență bacterii de tipul Bacteroidetes, atunci și riscul de obezitate era mai mic.
”Motivul pentru care aceste bacterii intestinale afectează greutatea corporală este acela că ele dictează organismului cât de multă grăsime să absoarbă”, a explicat coordonatorul studiului, Gale Toubon, de la universitatea menționată.
Cu ajutorul acestui studiu, cercetătorii speră să poată identifica factorii de risc pentru obezitate și să dezvolte metode de prevenire și tratament pentru această afecțiune.
Obezitatea poate duce la afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și probleme cu stomacul și plămânii.