Summit G7: Averile bogaților lumii au crescut cu 40% în pandemie, dar plătesc impozite infime

Summit G7: Averile bogaților lumii au crescut cu 40% în pandemie, dar plătesc impozite infime

Cei mai bogați 500 de oameni de pe planetă au o avere cumulată de 8,4 trilioane de dolari, după ce profiturile le-au crescut cu 40% în ultimul an și jumătate, de când întreaga lume se confruntă cu pandemia de COVID-19.

Însă cam aceiași oameni care s-au îmbogățit și mai mult, giganții din tehnologie, sunt și cei care plătesc taxe mai mici decât magazinele de la colțul străzii.

Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google și Microsoft au evitat doar în SUA plata unor taxe în valoare totală de 100 de miliarde de dolari, între anii 2010 și 2019, după ce și-au mutat profiturile în paradisuri fiscale, potrivit unei analize a Fair Tax Mark, citate de Bloomberg.

ADVERTISING

Acum, un grup destul de puternic să poată țină piept titanilor din tehnologie s-a reunit în sud-vestul Angliei în acest sfârșit de săptămână. Este vorba de Summit-ul G7, primul la care participa Joe Biden în calitate de președinte al SUA, unde e așteptat să vină cu niște soluții pentru un sistem de taxare mai echitabil.

Modificările ar trebui să fie aprobate și adoptate de un număr mai mare de lideri, inclusiv China, însă discuțiile din cadrul G7 marchează un moment istoric după decenii în care taxarea multinaționalelor a fost subiect tabu.

ADVERTISING

”Multinaținalelor și oamenilor bogați le este foarte ușor să fenteze sistemul de impozitare. Ceea ce vedem la G7 este un pas făcut de politicieni să ia puterea înapoi”, spune Philippe Martin, un fost consilier al președintelui Emmanuel Macron, care acum conduce Consiliul de Analiză Economică din Franța.

Acordul de la G7 i-ar da susținere și lui Joe Biden, care dorește să schimbe modul în care sunt impozitați bogații din SUA.

Secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen a spus că acordul din cadrul G7 este modul în care guvernele naționale își protejează suveranitatea. Acordul ar presupune o taxă pe afaceri de cel puțin 15% pentru cele mai profitabile companii din lume.

ADVERTISING

O analiză a Morgan Stanley arată că, dacă va fi adoptat noul sistem, Facebook ar ajunge să plătească un impozit pe profit de 28%, de la 18% cât plătește cu actualele reglementări. Alphabet ar ajunge la același procent, de la 17% cât plătește acum.

Până acum, nu există rezistență din partea giganților din tehnologie care s-au pronunțat pe subiect. Jeff Bezos a declarat că susține și planul lui Biden și acest acord global.

Șeful Amazon și alți câțiva lideri din domeniu sunt de părere că un regim de taxare aplicat la nivel mondial e mai bun decât alternative mult mai costisitoare pe care le avansează unele state.

Există însă și cei care spun că taxarea bogaților și a corporațiilor va afecta economia și tot asupra populației generale se va răsfrânge.

În orice caz, în cadrul G7 se face doar primul pas în această luptă. Următorul va fi ca cei 7 lideri să obțină acordul în G20, care acoperă aproximativ 90% din economia globală. Miniștrii de Finanțe din G20 vor avea un summit în iulie, la Veneția.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇