Sprijinul pentru Ucraina crește cu 30% acțiunile companiilor militare - 2022, cel mai bun an din ultimii 40

Sprijinul pentru Ucraina crește cu 30% acțiunile companiilor militare - 2022, cel mai bun an din ultimii 40

Acţiunile companiilor din industria de apărare au crescut puternic în ultimele luni, depăşind cu mult performanţele înregistrate pe ansamblu de pieţele bursiere.

Aprecierea acestor acțiuni are legătură cu încrederea investitorilor în asumarea majorării cheltuielilor militare de către guvernele occidentale, pentru a putea ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, scrie Financial Times.

Având în vedere creşterile din ultimul trimestru al anului trecut, „credem că 2022 a fost cel mai bun an pentru acţiunile din sectorul apărării din ultimii 40 de ani”, spune Robert Stallard, analist la Vertical Research Partners.

ADVERTISING

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni, printr-o vizită surpriză la Kiev. Preşedintele american a promis noi arme Ucrainei, asigurând totodată această ţară de sprijinul „neclintit” al SUA în faţa invaziei ruse. Acum, producătorii de armament aşteaptă ca guvernele să plaseze noi comenzi.

Indicele MSCI global pentru companiile din sectorul de apărare a crescut cu aproape 30% comparativ cu începutul lunii octombrie, cu 15 puncte procentuale mai mult decât un indicator mai larg, care regrupează toate acţiunile la nivel global.

ADVERTISING

Similar, indicele european Stoxx al companiilor din sectorul de apărare şi aerospaţial a crescut cu peste o treime în aceeaşi perioadă.

Potrivit Financial Times, toate aceste creşteri reflectă opinia investitorilor că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând. „În toamnă a fost o conştientizare că războiul va dura mai mult, că va fi nevoie de mai multă muniţie”, spune Sven Weier, analist la banca elveţiană UBS.

Companiile americane, cei mai mari investitori

Cei mai mari investitori în acţiunile din sectorul european al apărării cu expunere pe evenimentele din Ucraina sunt în principal companii americane, constată FT.

ADVERTISING

De exemplu, opt din primii 10 acţionari de la producătorul german de armament Rheinmetall sunt firme cu sediul în SUA, la fel cum este cazul pentru șapte acţionari la grupul italian de apărare Leonardo şi opt acţionari de la grupul britanic BAE.

Cu toate acestea, există şi analişti care sunt de părere că este puţin probabil ca performanţele solide din ultimul an să se repete.

Robert Stallard prognozează că următoarele 12 luni vor fi „o perioadă dificilă pentru sectorul apărării”, dat fiind faptul că „o mare parte din veştile bune sunt încorporate deja în acţiunile companiilor din sectorul apărării”.

Citeşte mai departe analiza FT care arată că sprijinul pentru Ucraina crește cu 30% acțiunile companiilor militare – 2022, cel mai bun an din ultimii 40, pentru aceste acțiuni pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇