România nu va interzice importul sau tranzitul cerealelor din Ucraina. Daea anunță însă că va sigila transporturile și va face controale de pesticide în vamă

România nu va interzice importul sau tranzitul cerealelor din Ucraina. Daea anunță însă că va sigila transporturile și va face controale de pesticide în vamă

România sigilează transporturile ucrainene de cereale și Autoritatea Sanitar-Veterinară va face controalele pentru pesticide direct în vamă. Asta l-a informat miercuri ministrul Petre Daea pe omologul său ucrainean.

Petre Daea a avut astăzi o discuție în format online cu ministrul Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor noştri, ca urmare a comerțului cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. La discuții a participat și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

ADVERTISING

"În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene.

Ministrul Daea a reiterat că România, ca stat membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale", informează un comunicat al Ministerului Agriculturii.

ADVERTISING

Totodată, Petre Daea i-a cerut ministrului ucrainean să găsească rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale, floarea-soarelui și rapiță către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români.

"De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE", adaugă sursa citată.

ADVERTISING

Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii Agriculturii din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia către Comisia Europeană "pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță".

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.

Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările aflate la graniţa cu Ucraina şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Până acum, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine.

Ieri Polonia a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său, începând de vineri. Transporturile urmează să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS. Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇