Marea Britanie vizează piaţa de platină şi paladiu, când impune noi sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului

Marea Britanie vizează piaţa de platină şi paladiu, când impune noi sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului

Guvernul britanic a anunţat o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu.

"Acest pachet important de sancţiuni va provoca şi mai multe daune maşinăriei de război ruse", a declarat ministrul Comerţului Internaţional, Anne-Marie Trevelyan, într-un comunicat.

Taxele vamale vor creşte cu 35%, în special pentru platină şi paladiu - utilizate în industria auto -, în timp ce interdicţiile de export vizează bunuri destinate sectoarelor manufacturier şi de maşini grele din Rusia, precum plasticul, cauciucul sau utilaje, notează AFP.

"Rusia este una dintre principalele ţări producătoare de platină şi paladiu şi este foarte dependentă de Regatul Unit pentru a exporta" aceste produse, a subliniat Guvernul.

Ziua 75 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Aceste sancţiuni se referă la bunuri în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline (aproximativ 2 miliarde de euro), a precizat Executivul, ridicând la peste 4 miliarde de lire sterline valoarea bunurilor vizate de sancţiuni comerciale de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

De asemenea, Regatul Unit a sancţionat după invazie peste 1.000 de persoane şi peste 100 de companii, mai scrie AFP.

Și SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei. Sunt vizate 3 televiziuni, directorii băncii prin care cea mai mare parte a Europei cumpără gaz rusesc și oficiali ruși și belaruși


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇