Reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți nu e nici sigură, nici peste tot

Reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți nu e nici sigură, nici peste tot

Reducerea de 50 de bani la litrul de combustibil va fi benevolă şi va fi aplicată doar de companiile dispuse să intre în program, pentru că nu poți să obligi pe nimeni să își reducă din profit pentru a scădea prețul la pompă, a spus președintele ANAF, Lucian Heiuş.

El a explicat care va fi mecanismul compensării care se va regăsi într-o ordonanță de urgență la care guvernul încă lucrează și pe care intenționează să o adopte săptămâna viitoare.

”Guvernul va suporta 25 de bani din acest 50 de bani cu care se va reduce. Această reducere este foarte importantă, este benevolă. Sunt companii care vor accepta să facă acest lucru, să facă parte din acest program, din acest parteneriat.

ADVERTISING

Însă, nu putem să obligăm pe cineva să-şi diminueze din profitul lui pentru a scădea preţul la pompă. Clar, eu nu ştiu exact amănunte, dar cred că s-a discutat cu mare parte din industrie şi cred că majoritatea celor care operează sunt de acord să facem acest lucru. Deci 25 de bani din cei 50 de bani vor fi suportaţi de stat”, a declarat Lucian Heiuş, vineri seara, într-o intervenție la Digi24. 

Cei 25 de bani suportați de stat vor fi recuperați ulterior de companii, prin compensarea sumelor reduse cu impozite pe care compania le datorează statului. Heiuș spune că acesta este un parteneriat corect stat - mediu de afaceri.

ADVERTISING

”Mecanismul nu poate să fie decât unul simplu prin depunerea unei declaraţii pentru luna precedentă şi o compensare cu alte tipuri de impozit pe care le datorează compania către bugetul de stat.

Este foarte important ca această reducere să se regăsească pe bonul de la casa de marcat, pentru că pe baza tuturor bonurilor pe care le emite, într-o lună, se va putea întocmi acea declaraţie unde se va evidenţia suma respectivă şi pe care statul o va compensa cu alte impozite pe care le datorează compania.

ADVERTISING

Eu m-aş bucura ca foarte mulţi agenţi economici din acest domeniu să vină în acest program alături de stat. Este totuşi, greu, trecem o perioadă dificilă şi cred că ar fi şi un semnal bun că pentru prima dată în România va exista un parteneriat corect stat-mediul de afaceri”, a mai spus Heiuş. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi că prețul carburanților va scădea cu 50 de bani, compensare ce va fi aplicată direct la pompă. Reducerea va fi în vigoare timp de 3 luni, iar apoi, dacă va fi cazul, vor fi impuse noi măsuri.

”Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură, care a fost adoptată și de alte țări, și implică atât responsabilitatea Guvernului cât și a companiilor din industria petrolieră.

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil, a mai spus premierul.

El nu a spus despre câte companii din industria petrolieră au acceptat să facă parte din sistemul de compensare al guvernului și nici cum vor avea certitudinea cetățenii că prețul real este redus cu 50 de bani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇