PSD propune impozit zero pe salariul minim, idee promovată și de USR anul trecut și numită „populistă” de Orban

PSD propune impozit zero pe salariul minim, idee promovată și de USR anul trecut și numită „populistă” de Orban

Partidul Social Democrat propune impozit zero pe venit la salariul minim, prin creșterea deducerilor personale. Această idee a fost promovată în 2019 și de USR, dar criticată de actualul premier Ludovic Orban, care a numit-o „populistă”.

„PSD propune #impozit pe venit ZERO la salariul minim, prin creșterea deducerilor personale, plafonul maxim fiind salariul de 6.000 lei.

Astfel, 80-85% dintre salariații țării vor fi cuprinși în această măsură și vor avea câștiguri nete semnificativ mai mari! Este vorba în special de cei între salariul minim și pragul salarial de 4.000 lei.

ADVERTISING

Contribuțiile sociale rămân, deci nu e afectat bugetul de pensii sau de sănătate și nici dreptul la pensie al salariaților! O #soluție ușor de aplicat fiscal, cu un impact bugetar de doar 0,2% din PIB. Se aplică pe un singur contract de muncă, astfel încât să se prevină divizarea artificială a salariilor pe mai multe contracte", a transmis PSD pe Facebook.

Reprezentanții formațiunii susțin că este o măsură de justiție socială și au lansat un nou atac la Guvern.

Ei au precizat că este o măsură care ajută marea masă a salariaților - „în special pe cei din economia privată, cum ar fi angajații din HORECA umiliți de guvernarea liberală, dar și pe sutele de mii de români ținuți de patroni în zona salariului minim”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Propunerea a fost făcută și de USR, dar criticată de Orban

Eliminarea impozitului pentru salariul minim a fost susținută în 2019 și de Uniunea Salvați România.

"Munca in Romania este extrem de taxată, avem cele mai mari taxe pe munca din Europa de Est și lucrul acesta noi considerăm că trebuie să se schimbe. Ceea ce vizăm pe termen lung este să nu mai fie impozitat salariul minim deloc”, spunea anul trecut deputatul USR Claudiu Nasui.

“Concret, statul poate să renunțe la taxele aplicate pe salariul minim și fiecare român rămâne cu 830 de lei în plus în mână”, mai spuneau reprezentanții partidului atunci.

ADVERTISING

Dan Barna spunea că trebuie „să încetăm să mai impozităm sărăcia”.

„Salariul minim nu trebuie să mai fie purtător de impozit. Impozit zero pentru salariul minim, pentru că nu din salariul minim se dezvoltă o societate.

Nu din salariul minim, din salariul de supravieţuire se construieşte un buget naţional şi atunci, dacă vrem într-adevăr să încurajăm dezvoltarea şi să încurajăm antreprenoriatul, reducerea impozitării pe muncă este una dintre direcţiile pe care noi le vedem”, declara liderul USR anul trecut.

Propunerea lor nu a fost privită cu ochi buni de Ludovic Orban, care a susținut că este o măsură populistă și că nu o va susține.

„Legat de iniţiativa de scutire de impozitare a venitului minim, această propunere a existat în programul de guvernare al PSD, dar noi vedem acest lucru drept o măsură populistă. Orice venit trebuie impozitat.

Există alte măsuri care pot să atragă voturi, nu trebuie să apelăm la aceste tertipuri populiste”, a fost opinia lui Orban atunci.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇