Pe o piață tulburată, BCE crește iar dobânda cheie și ratele românilor urcă din nou

Pe o piață tulburată, BCE crește iar dobânda cheie și ratele românilor urcă din nou

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, ceea ce îi va afecta şi pe românii cu credite în euro.

Este a şasea majorare consecutivă (după cele din iulie, septembrie, octombrie, decembrie şi februarie), în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna inflaţia din zona euro.

BCE a majorat dobânda de referinţă, aşa cum a promis încă de luna trecută, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii, transmite Reuters.

"Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%", se arată în comunicatul guvernatorilor BCE remis jos.

Aşadar, din 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3%.

Vestea bună este că în comunicatul BCE nu regăsim informaţia că instituţia va continua să majoreze dobânzile în lunile următoare, aşa cum a promis la şedinţele anterioare.

În ultimele zile, acţiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă din cauza colapsului băncii americane SVB, fiind apoi influenţate şi de prăbuşirea acţiunilor băncii elveţiene Credit Suisse.

ADVERTISING

Azi însă Credit Suisse a anunţat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni (53,7 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei. Iar această decizie a condus la creşterea cotaţiei acţiunilor Credit Suisse cu peste 20%, aşa că şi acţiunile altor bănci au urcat pe burse.

Ce înseamnă pentru români decizia BCE

Decizia de azi îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. Acestora le vor creşte ratele de plătit la bancă. Şi este a patra oară când vor resimţi o creştere a ratei în ultimele 6 luni.

ADVERTISING

Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇