Ordonanța privind reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți va fi adoptată abia miercuri. PSD revine cu propuneri, dacă nu se văd efectele

Ordonanța privind reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți va fi adoptată abia miercuri. PSD revine cu propuneri, dacă nu se văd efectele

Actul normativ privind reducerea cu 50 de bani a preţului combustibililor la pompă va fi adoptat, cel mai probabil, miercuri, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Publicitate

"Sunt discuţii care deja s-au purtat. Există o decizie anunţată în acest sens la nivelul coaliţiei, zilele acestea, cel mai probabil chiar miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, va fi aprobat actul normativ care va reglementa şi mecanismul şi va confirma şi valoarea deja anunţată public de premierul României”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a subliniat că oamenii vor vedea această reducere de 50 de bani.

"Evident că o vor vedea şi o vor vedea la pompă, aşa cum s-a şi anunţat. Toate benzinăriile care vor aplica acest mecanism vor avea o reducere de 50 de bani la pompă”, a transmis Dan Cărbunaru.

Publicitate

Întrebat dacă vor fi şi benzinării care nu vor aplica acest mecanism, purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat: "Este un mecanism care implică o componentă privată, ca atare, componenta privată care va fi angrenată în acest mecanism va putea oferi această reducere la pompă de 50 de bani. (…) În momentul în care va fi publicată ordonanţa şi mecanismul în sine va fi descris în detaliu, cred că veţi primi răspuns şi la această întrebare”.

Și premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat azi despre compensarea la pompă cu 50 de bani pe litru, neputând să spună clar dacă ea va intra sau nu în vigoare vineri, pe 1 iulie.

PSD spune că revine cu propuneri, dacă nu se văd efectele

Deputatul PSD Gabriel Zetea a afirmat, luni, că săptămâna viitoare pot fi urmărite deja efectele ordoananţei. Dacă nu se întâmplă nimic în 2 sau 3 săptămâni, PSD revine în coaliţie cu propunerile făcute până acum.

”PSD nu a propus evident această măsură, noi am propus o altă măsură, legată de plafonarea preţului şi în special a adaosului comercial al distribuitorilor, pe tot lanţul comercial, astfel încât să scadă cu adevărat preţul la pompă.

Asta e o scădere destul de mică. Datoria premierului e să facă legislaţie şi a celor care lucrează în domenu să o respecte. Dacă ar fi o discuţie cu benzinăriile, asta înseamnă că există un parteneriat între Guvern şi benzinării. Dacă va fi un preţ impus, înseamnă că e o plafonare”, a afirmat Zetea.

El a precizat că ”PSD va urmări îndeaproape ca această măsură pe care premierul a anunţat-o şi pe care şi-a asumat-o, în urma discuţiilor din coaliţiei, să fie impementată aşa cum a fost anunţată”.

”Dacă nu va fi implementată aşa, vom cere instituţiilor să facă verificările necesare pentru a vedea de ce nu se respectă. Până la urmă, e o decizie pe care premierul a luat-o. În acelaşi timp, vom reveni şi vom repune pe masă propunerile PSD în ceea ce priveşte scăderea preţului la carburanţi”, a mai afirmat Zetea.

Deputatul PSD a menţionat că se poate merge pe modelul măsurilor luate în energie şi să avem un preţ plafonat pe întreg lanţul de distribuţie.

”Dacă vorbim de o scădere de 20% a adaosului comercial, vorbim de un preţ undeva la 7 lei, cât a propus PSD. Dacă avem dorinţa de a da oamenilor carburanţi ieftini, renunţăm temporar la piaţa liberă, avem un preţ plafonat, ca şi la gaze şi enegie, şi vedem că discuţia este şi în G7”, a explicat Gabriel Zetea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇