Ultimele discuții pe Codul Fiscal înainte de modificare. Măsuri bătute în cuie și necunoscutele celor 50 de bani compensați la pompă

Ultimele discuții pe Codul Fiscal înainte de modificare. Măsuri bătute în cuie și necunoscutele celor 50 de bani compensați la pompă

Conducerile PNL și PSD s-au reunit luni în ședințe paralele în care au stabilit, fiecare în parte, ce modificări ale Codului Fiscal susțin în interiorul coaliției.

Premierul Nicolae Ciucă, flancat de Rareș Bogdan și Lucian Bode, le-a prezentat jurnaliștilor care sunt liniile roșii pentru liberali.

„Am decis ca în ceea ce privește fiscalitatea PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare, astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri.

De asemenea nu vom susține suprataxarea, pentru a putea în felul acesta să asigurăm protecția locurilor de muncă și să putem să gestionăm astfel încât să nu crească prețurile la bunuri și servicii.

ADVERTISING

PNL a decis prin votul de astăzi să putem să eliminăm o parte din excepții în ce privește fiscalitatea în conformitate cu PNRR-ul”, a anunțat Ciucă, după ședința conducerii liberalilor.

Anterior, pe surse ajunseseră în presă informații că liberalii susțin majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, inclusiv pentru companiile de stat, creșterea TVA-ului la băuturile pe bază de zahăr la 19% și a impozitului pe jocurile de noroc la 40%.

Întrebat de aceste lucruri, Ciucă a făcut unele confirmări, dar a evitat să vorbească de cifre, pe motiv că lucrurile vor fi definitivate în cadrul coaliției și la nivelul guvernului, urmând ca o ordonanță de urgență să fie adoptată în ședința de joi.

ADVERTISING

„Urmează ca în OUG, împreună cu Ministerul Finanțelor, să luăm și această decizie”, a spus Ciucă, întrebat de majorarea impozitului pe dividende.

Întrebat dacă rămân procentele avansate anterior, el a zâmbit și a cerut să-i fie pusă ultima întrebare, că se grăbește să ajungă la guvern.

Această ultimă întrebare a fost ce facilități fiscale vor fi eliminate și câți bani se vor strânge la buget prin acest mod.

„Eliminarea facilităților fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr și la creșterea impozitului la jocurile de noroc. Sunt o serie întreagă de alte elemente tehnice care urmează să fie stabilite de tehnicienii Ministerului de Finanțe”, a răspuns premierul, după care a plecat direct din fața microfoanelor.

ADVERTISING

Necunoscutele celor 50 de bani la pompă

La începutul conferinței, Ciucă a primit mai multe întrebări și despre compensarea la pompă cu 50 de bani pe litru, neputând să spună clar dacă ea va intra sau nu în vigoare vineri, pe 1 iulie.

„Personal, aş fi vrut să putem să asigurăm o compensare mai mare dar în momentul acesta, vreau să ştie toţi cetăţenii ţării, că aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului.

Nu cred că trebuie să le creăm cetăţenilor ţării aşteptarea că cineva ar fi putut mai mult şi nu a dat. Afirm cu toată responsabilitatea. (..) De aceea am şi luat termen trei luni de zile, ţinând cont că piaţa este volatilă", a adăugat Nicolae Ciucă, precizând că urmează să adopte OUG care reglementează măsura, probabil chiar în această seară.

Întrebat dacă poate garanta că vineri preţul la carburanţi va fi redus la toate benzinăriile, inclusiv cele private, premierul a răspuns: „Mediul privat este liber să-şi stabilească măsurile şi modalitatea în care îşi desfăşoară business-ul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului şi va include tot spectrul. Nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private".

PSD ține cu dinții de măsurile propuse

Dacă la liberali putem observa o maleabilitate în decizii față de liniile roșii anunțate în ultimele săptămâni, la PSD ședința s-a desfășurat ca toate celelalte.

Ciolacu a insistat că trebuie venit cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale şi deducerile pe salariu până în 4.500 de lei. PSD susține în continuare și taxa de solidaritate, redenumită acum „taxă pe sănătate şi educaţie”, dar admite că nu s-a ajuns la un acord cu liberalii pe ea.

Ciolacu a precizat că miercuri se va lua decizia finală în coaliţie privind modificările Codului Fiscal și joi vor fi transpuse în ordonanță de urgență.

Despre majorarea TVA, Ciolacu a arătat că pentru catering şi alimentaţie publică era TVA de 5% şi s-a propus revenirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimentele de bază. „Nu poţi avea o abordare diferită, de la 5% la restaurant, la 9% în magazine, la zahăr", a spus el.

Despre acest lucru liberalii nu au spus absolut nimic după ședința lor, așa că rămâne de văzut dacă și HORECA va fi vizată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇