Moment trist pentru producătorii de energie verde: Am oprit parcurile. Am fi plătit 2.000 euro pe fiecare MWh pe care l-am fi injectat în rețea!

Moment trist pentru producătorii de energie verde: Am oprit parcurile. Am fi plătit 2.000 euro pe fiecare MWh pe care l-am fi injectat în rețea!

Producătorii de energie din surse regenerabile au oprit, duminică, producţia după ce preţurile au ajuns negative şi ar fi plătit dacă injectau energie în reţea, a afirmat Martin Moise, prim-vicepreşedinte PATRES, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.

„Atunci când proiectaţi un parc solar sau eolian, obligatoriu puneţi stocare în acel parc.

Din păcate, în acest weekend am avut un moment extraordinar de trist, care, din punctul meu de vedere, s-a şi întâmplat mult prea repede.

ADVERTISING

Am ajuns în situaţia în care am oprit parcurile duminică.

Cum preţul a fost negativ, notificarea făcută în piaţă de către operatori a fost zero.

Practic, toată energia produsă de parcurile pe care noi le operăm ar fi ajuns în piaţa de echilibrare, respectiv dezechilibru pozitiv.

Or, cum a spus foarte bine şi domnul Ivan (Virgiliu Ivan, directorul Transelectrica - n.red.), preţul pentru dezechilibru pozitiv a ajuns până la minus 2.000 euro.

Deci, practic, dacă am fi produs în acele ore, am fi plătit 2.000 euro pe fiecare megawatt-oră pe care l-am fi injectat în reţea", a declarat Martin Moise, la Solar Energy Bucharest Summit.

Iată ce se întâmplă când avem prea multă energie electrică și de ce se opresc întâi eolienele. Semnalul de alarmă pentru România

Noi, în continuare în România, supra-impozităm pierderea

De asemenea, el a menţionat că în România există o impredictibilitate legislativă extraordinară, anul trecut având loc 17 modificări pe legislaţia primară, care au un impact în continuare asupra investiţiilor.

ADVERTISING

"Acum aproape 10 ani, în 2014, atmosfera era foarte tristă. Investiţiile făcute în primul val în regenerabil erau în pragul falimentului. Statul, după ce a promis ceva, nu s-a mai ţinut de cuvânt şi investitorii atunci au intrat în disperare.

Iată că au trecut 10 ani, lucrurile între timp s-au mai corectat, a fost foarte greu, a fost o luptă continuă cu statul, care în permanenţă a simţit nevoia să tot umble la legislaţie.

Între timp, o parte din investiţii s-au amortizat, însă unele încă nu.

Şi spun atunci când ne gândim la investiţii noi trebuie să nu le uităm pe cele vechi.

ADVERTISING

În continuare avem o impredictibilitate legislativă extraordinară. Anul trecut, cred că aveam undeva la 17 modificări pe legislaţia primară, care evident, au un impact în continuare asupra investiţiilor.

Şi aici aş vrea să punctez un singur lucru. Noi, în continuare în România, supra-impozităm pierderea. În calculul de supraimpozitare nu sunt recunoscute cheltuielile pentru profilare, iar cheltuielile cu dezechilibrele sunt recunoscute doar în limita a 5%", a spus Martin Moise.

Iată şi un caz povestit de Ioana Ene Dogioiu, despre ce înseamnă să vrei să fii prosumator: Calvarul și marea țeapă a panourilor fotovoltaice. Ce nu spune nimeni în marele heirupism guvernamental de aruncat bani publici și privați


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇