Ministrul Câciu dă asigurări că vom avea facturi mai mici la iarnă. Ce spune despre majorarea TVA-ului

Ministrul Câciu dă asigurări că vom avea facturi mai mici la iarnă. Ce spune despre majorarea TVA-ului

Facturile nu vor fi mai mari în această iarnă, ci, dimpotrivă, vor fi mai mici în comparație cu anul trecut, pentru că și prețurile sunt mai jos decât anul trecut, spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

El a mai adăugat că au fost încărcate cardurile de energie cu 700 de lei și că există, totuși, o compensare.

„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, pentru că contează mult cât a scăzut inflația”, a declarat Adrian Câciu la Digi24.

ADVERTISING

În ceea ce privește TVA-ul, ministrul a precizat că nu va crește și va rămâne de 19% în 2024. Potrivit acestuia, majorarea TVA-ului va duce la creșterea inflației.

„A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă.

ADVERTISING

Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură care să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, a mai explicat ministrul.

Întrebat și dacă revine măsura de compensare cu 50 de bani pentru combustibil, Adrian Câciu a răspuns că va fi o analiză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇