Marii beneficiari ai crizei: BP și-a triplat profitul, până la 8,5 miliarde de dolari

Marii beneficiari ai crizei: BP și-a triplat profitul, până la 8,5 miliarde de dolari

British Petroleum (BP) și-a triplat profitul în al doilea trimestru al anului, pe fondul prețurilor ridicate ale petrolului cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, în timp ce toată Europa se luptă cu scumpirile care le afectează oamenilor nivelul de trai.

Compania petrolieră a anunţat, marți, că profitul său a crescut la 8,5 miliarde de dolari, între aprilie și iunie. Asta după ce obţinuse 6,2 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, transmite The Guardian.

Practic, profitul din T2 al 2022 este de trei ori mai mare decât cel de 2,8 miliarde de dolari din al doilea trimestru din 2021. Şi este al doilea cel mai mare profit trimestrial din istoria BP, după cel de 8,8 miliarde de dolari din vara lui 2008.

ADVERTISING

BP a spus că va oferi investitorilor 3,5 miliarde de dolari printr-un program de răscumpărare de acțiuni, în timp ce și-a majorat plata dividendelor totale cu 10%, la aproximativ 1,1 miliarde de dolari.

Companiile petroliere din Marea Britanie și nu numai s-au bucurat de câștiguri foarte mari în ultimele luni, pe fondul creșterii prețurilor la energie, în timp ce gospodăriile din întreaga lume s-au luptat cu facturile în creștere.

Şi compania Shell a raportat săptămâna trecută profituri trimestriale record, de aproape 10 miliarde de lire sterline, între aprilie și iunie, în timp ce proprietarul British Gas, Centrica, a realizat profituri operaționale de 1,3 miliarde de lire sterline.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Shell a fost forțată să reducă valoarea investițiilor sale în Rusia cu 24 de miliarde de dolari, în primul trimestru, dar prețurile mai mari ale petrolului au compensat o mare parte din terenul pierdut. Fluxurile puternice de numerar i-au permis să-și reducă datoriile.

Prețul acțiunilor BP a crescut cu 4% marți dimineață, ca urmare a veştilor despre profit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇