Plecarea din Rusia va costa Shell până la 5 miliarde de dolari

Plecarea din Rusia va costa Shell până la 5 miliarde de dolari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Shell se aşteaptă să încaseze o lovitură de până la 5 miliarde de dolari după exitul din Rusia.

Grupul energetic listat la Londra a făcut acest anunţ joi, după ce în februarie a declarat că se va retrage din toate cele trei societăţi mixte pe care le deţine cu Gazprom, producătorul de gaze susţinut de Kremlin.

Ulterior, a anunţat că va opri noi achiziţii de petrol rusesc, după ce Financial Times a dezvăluit că a câştigat 20 de milioane de dolari cumpărând o încărcătură de ţiţei rusesc.

Shell a fost una dintre numeroasele companii care s-au retras din Rusia în urma invaziei la scară largă a Ucrainei vecine, la 24 februarie, în timp ce grupurile occidentale şi-au reevaluat legăturile cu Moscova şi, în unele cazuri, au rupt relaţii de afaceri care au fost stabilite de zeci de ani.

ADVERTISING

Compania petrolieră a declarat anterior că decizia de a renunţa la societăţile mixte din Rusia va declanşa taxe de depreciere, dar nu a furnizat o cifră.

"Pentru rezultatele din primul trimestru din 2022, impactul după impozitare al deprecierii activelor imobilizate şi al unor taxe suplimentare (deprecierea creanţelor, pierderi de credit preconizate şi contracte oneroase) legate de activităţile din Rusia [se aşteaptă] să fie de 4 până la 5 miliarde de dolari", a precizat compania, într-o actualizare de tranzacţionare.

ADVERTISING

Shell a mai spus că fluxul său de numerar din operaţiuni va fi "afectat negativ de ieşirile foarte semnificative de capital de lucru".

"Reflectând volatilitatea fără precedent a preţurilor materiilor prime care a predominat până la sfârşitul trimestrului, ar putea fi observate mişcări suplimentare semnificative în CFFO, din cauza efectelor de marjă asupra instrumentelor derivate, a modificărilor volumelor de inventar şi a conturilor de plătit şi de primit", a precizat compania.

La începutul lunii martie, Shell a făcut o achiziţie de petrol rusesc când mulţi comercianţi evitau deja noile încărcături din această ţară.

ADVERTISING

Ben van Beurden, directorul general al Shell, a declarat la momentul respectiv că este "foarte conştient de faptul că decizia noastră de a cumpăra o încărcătură de ţiţei rusesc ... nu a fost cea corectă şi ne pare rău".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇