Undă verde în comisii pentru Legea Offshore și un nou scandal cu îmbrânceli între George Simion și Virgil Popescu

Undă verde în comisii pentru Legea Offshore și un nou scandal cu îmbrânceli între George Simion și Virgil Popescu

Legea offshore a primit, marţi, raport favorabil în comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi urmează să intre miercuri la vot final, în plen.

USR şi AUR şi-au susţinut amendamentele, însă acestea nu au fost votate de deputaţi. USR a propus ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii.

Toate partidele au votat pentru legea offshore, iar 4 voturi au fost împotrivă, de la reprezentanţii AUR. Aceştia au propus introducerea de sancţiuni pentru cei care explotează gazele din Marea Neagră.

Ministrul Energiei a afirmat că amendamentul USR nu poate fi susţinut, pentru că nu toţi românii contribuie la Pilonul II.

ADVERTISING

”Tot un fond facem şi noi, dar pentru dezvoltarea reţelelor de gaz şi a proiectelor care să utilizeze gazul, şi vorbim de bani care intră la buget încă din acest an, nu vorbim de bani potenţiali, viitor”, a spus el.

Ministrul a precizat că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se ducă către investiţii care să stimuleze consumul de gaz.

”Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deputatul USR Cristina Prună a afirmat, la rândul ei, că prin amendamentul USR, se crează un nou Pilon de pensii, Pilonul offshore, pentru toţi cetăţenii români, nu doar cei care contribuie.

”Teza că nu toţi românii contribuie este falsă”, a mai spus ea, arătând că vorbim de banii din nişte bogăţii ale României, care ”nu ar trebui să fie împărţiţi pe criterii politice”.

Simion l-a făcut „hoț” pe Popescu și l-a îmbrâncit pe hol

Dezbaterile nu au fost lipsite însă de scandal. Reprezentanţii AUR au cerut reprezentanţilor Federaţiei patronale din petrol şi gaze să iasă din sală şi l-au acuzat pe ministrul Energiei că ”este hoţ şi că vinde gazele din Marea Neagră austriecilor”.

ADVERTISING

”Ministrul Energiei, reprezentantul OMV Petrom. Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci. Hoţul ăsta, nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa voastră. E un hoţ. Hoţul, OMV”, a strigat George Simion către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul şedinţei. ”Gazprom, te rog frumos!”, i-a strigat cineva din sală liderului AUR.

La rândul lui, deputatul Dan Tănasă i s-a adresat lui Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei PatronalE de petrol şi gaze: ”Dispari din faţa mea! Explică pe ce bursă se vor tranzacţiona, pe Bursa de la Viena sau pe Bursa de la Bucureşti. Explică-le oamenilor! Tu eşti reprezentantul patronatelor”, a spus Tănasă.

Tănasă s-a lansat în jigniri la adresa reprezentantului patronatelor: ”Eu sunt ales de poporul român, tu eşti în plus în clădirea asta, papagalule. Eu sunt deputat, m-a ales poporul român. Pe tine cine te-a ales?”, a spus deputatul AUR. Acestuia i s-a alăturat George Simion, care i-a cerut reprezentantului patronatelor să iasă din sală. ”Ieşiţi afară!. Tu, de la OMV, ieşi afară!”.

În replică la scandalul provocat de AUR, social-democratul Daniel Suciu s-a adresat deputaţilor AUR, afirmând că ”a înţeles că pe agenda de astăzi era spectacol”.

Mai mult, la finalul dezbaterilor, când au părăsit sala de ședință, liderul AUR George Simion și ministrul Energiei Virgil Popescu au avut o altercație în Parlament. Însoțit de un deputat PNL, Popescu a fost îmbrâncit de George Simion. Întrebat de ce l-a împins, George Simion a spus: „Pentru că s-a pus în fața mea”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇