După 10 majorări consecutive, Banca Centrală Europeană a decis, joi, să mențină constantă dobânda de referință (la 4%), ceea ce este o veste bună şi pentru românii cu credite în euro.
BCE a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria sa, după ce a analizat datele şi a constatat că inflaţia scade treptat spre ţinta de 2%.
„Majorările anterioare ale ratelor dobânzilor decise de Consiliul guvernatorilor continuă să se transmită de o manieră solidă la nivelul condiţiilor de finanţare, ceea ce frânează tot mai mult cererea şi, implicit, contribuie la diminuarea inflaţiei”, se arată în comunicatul BCE.
Oricum dobânda actuală de 4% este cea mai ridicată de la lansarea monedei euro în 1999.
Amintim că în vara anului trecut aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%.
Ce înseamnă pentru români decizia BCE
Decizia de azi îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. După 10 creşteri consecutive, în sfârşit ratele de plătit la bancă rămân la fel.
Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.
Ultima majorare de dobândă a fost în septembrie (după cele din iulie 2022, septembrie 2022, octombrie 2022, decembrie 2022, februarie 2023, martie 2023, mai 2023, iunie 2023 şi iulie 2023).