BCE urcă din nou dobânda, până la cel mai mare nivel din istoria euro. Ce înseamnă pentru românii cu credite

BCE urcă din nou dobânda, până la cel mai mare nivel din istoria euro. Ce înseamnă pentru românii cu credite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, că majorează din nou dobânda cu 0,25%, deşi inflaţia a scăzut (5,5%), însă rămâne mult peste ţinta de 2%.

Astfel, dobânda de referință ajunge la 3,75%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.

Inflaţia în zona euro este la jumătate faţă de octombrie 2022.

"Inflaţia continuă să scadă, dar este de aşteptat să se menţină totuşi la un nivel prea ridicat prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor este hotărât să asigure că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu în timp util. De aceea, astăzi a fost luată decizia majorării principalelor trei componente ale dobânzii de referinţă cu 0,25%", anunţă BCE, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

ADVERTISING

Totuşi, BCE a înlăturat din comunicatul de presă o aluzie clară cu privire la noi majorări de dobândă, ceea ce înseamnă că o nouă scumpire a costului creditului la următoarea reuniune de politică monetară de la BCE, care va avea loc în luna septembrie, nu este una garantată.

"Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru o revenire la momentul oportun a inflației la nivelul țintei de 2% pe termen mediu.

ADVERTISING

Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia", adaugă BCE.

Ce înseamnă pentru români decizia BCE

Decizia de azi îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. Acestora le vor creşte ratele de plătit la bancă.

Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.

Este a noua majorare consecutivă (după cele din iulie 2022, septembrie 2022, octombrie 2022, decembrie 2022, februarie 2023, martie 2023, mai 2023 şi iunie 2023), în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna inflaţia din zona euro.

ADVERTISING

În schimb, BNR a decis în şedinţa din 5 iulie menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇