În buza alegerilor, Guvernul alocă aproape opt miliarde de lei pentru refaceri de drumuri, stadioane și alte nevoi ale primarilor

În buza alegerilor, Guvernul alocă aproape opt miliarde de lei pentru refaceri de drumuri, stadioane și alte nevoi ale primarilor

Guvernul a alocat Ministerului Dezvoltării, în şedinţa de miercuri, aproape opt miliarde de lei pentru continuarea investiţiilor în comunităţile locale şi pentru achitarea unor lucrări deja făcute pentru modernizarea infrastructurii locale.

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că o sumă de 1,6 miliarde de lei merge către Programul Naţional ”Anghel Saligny”. 

„Sumele aprobate astăzi pentru credite bugetare sunt în valoare de 2,56 de miliarde. Avem 1,6 miliarde care sunt alocate Programului Naţional «Anghel Saligny». În prezent, prin ordin de ministru avem 5.684 de proiecte aprobate, din care 3.806 sunt deja contractate. Valoarea acestora este de 45 de miliarde, iar valoarea decontată până în prezent este de aproximativ nouă miliarde. Dacă ne raportăm la cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale, putem spune că din cadrul acestui program avem 3.129 de municipii, oraşe şi comune, aproximativ 98,4% din toate unităţile administrativ-teritoriale ale României”, a afirmat Veştea. 

ADVERTISING

El a adăugat că cele mai multe investiţii vizează reabilitarea de drumuri, fiind vorba de 2.651 de proiecte, în valoare de 26,5 milioane de lei.

Ministrul a prezentat şi câteva proiecte mari care urmează să fie finanţate astfel: Inelul rutier metropolitan din Oradea - 201 milioane de lei, modernizarea şi reabilitarea reţelei stradale din municipiul Târgovişte - 21 de milioane de lei, varianta ocolitoare Mizil - 69 de milioane de lei.

Adrian Veştea a vorbit şi despre proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. 

ADVERTISING

„Dacă ne raportăm la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aici am primit o sumă de 199 de milioane. Este un proiect care este într-un grad destul de avansat de implementare. Avem, spre exemplu, dacă ne raportăm la PNDL 1 – 96% din toate unităţile administrative teritoriale din România. Avem aici deja 3.700 de drumuri comunale de interes local, din care 3.000 sunt recepţionate, avem 2.400 de sisteme de alimentare cu apă, din care 1.600 sunt recepţionate, avem 3.300 de unităţi de învăţământ, din care avem 2.400 recepţionate, peste 600 de unităţi sanitare, din care 400 de unităţi sanitare sunt recepţionate”, a explicat ministrul Dezvoltării. 

ADVERTISING

Adrian Veştea a anunţat și că pentru Compania Naţională de Investiţii s-a primit credit de angajament de cinci miliarde de lei. 

„În felul acesta putem să semnăm trei contracte care au parcurs procedurile de achiziţie şi o să le nominalizez pe cele mai mari. Este vorba de Stadionul «Gheorghe Hagi» din Constanţa, este vorba de Stadionul «Nicolae Dobrin» din Piteşti, precum şi de semnarea contractului pentru patinoarul artificial din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Toate aceste proiecte au o valoare de aproximativ 1,1 miliarde de lei. De asemenea, din sumele care le avem astăzi alocate, putem să încheiem acte adiţionale şi contracte pentru procedurile de achiziţie care au fost finalizate din mai multe localităţi”, a transmis ministrul Dezvoltării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇