Accidentul din Parcul Pantelimon: Pasagerul din dreapta, acuzat de ucidere din culpă

Accidentul din Parcul Pantelimon: Pasagerul din dreapta, acuzat de ucidere din culpă

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au extins urmărirea penală faţă de tânărul care i-a încredinţat maşina şoferului minor care a produs accidentul din Parcul Pantelimon, soldat cu moartea unui băiat de 9 ani şi rănirea gravă a unei fetiţe.

Tânărul respectiv, pasager în dreapta în momentul producerii accidentului, a fost chemat miercuri la Parchet, unde a fost anunţat că s-a extins urmărirea penală pe numele lui, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Iniţial, el a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de încredinţarea unui vehicul unei persoane despre care se cunoaşte că nu deţine permis de conducere.

ADVERTISING

„În sarcina acestuia s-a reţinut că, la data de 28.07.2024, la ora 19:30, i-a încredinţat autoturismul inculpatului minor, despre care cunoştea faptul că nu posedă permis de conducere şi că se află sub influenţa protoxidului de azot, în vederea conducerii pe aleea de acces a parcării Parcului Pantelimon, situată paralel cu Şos. Gării Căţelu, din municipiul Bucureşti, sector 3, în proximitatea intrării în parc, într-o zonă circulată şi de pietoni, după care, aflându-se pe scaunul din partea dreapta-faţă, l-a însoţit pe acesta în timp ce a condus autoturismul pe o distanţă de circa 145 de metri, cel din urmă pierzând controlul asupra direcţiei de mers şi astfel lovindu-i pe cei doi minori, cu consecinţa decesului minorului în vârstă de 9 ani şi a vătămării corporale grave a minorei de 7 ani.

ADVERTISING

Acţionând în acest fel, inculpatul major a prevăzut că acţiunile sale pot avea drept consecinţă uciderea sau rănirea gravă a unor persoane, însă a sperat fără temei că acest rezultat nu se va produce", a anunțat Parchetul într-un comunicat de presă.

Tragedia a avut loc pe 28 iulie, în jurul orei 19,30, pe Şoseaua Gării Căţelu.

Un băiat de 9 ani şi sora lui de 7 ani au mers împreună cu mama lor în Parcul Pantelimon. La un moment dat, când se aflau în parcarea de lângă parc, copiii au fost loviţi de o maşină, în care se aflau doi tineri, şoferul (16 ani) şi prietenul lui (18 ani), acesta din urmă fiind şi proprietarul maşinii.

ADVERTISING

Procurorii susţin că şoferul a pierdut controlul asupra maşinii şi a acroşat trei autovehicule parcate, pe ultimul proiectându-l într-un al patrulea, iar în aceste împrejurări a lovit cei doi copii.

Anchetatorii notează că, iniţial, autoturismul era condus de băiatul major. Ulterior, cei doi au făcut schimb de locuri pe o stradă din apropierea parcului. În timp ce era la volan, şoferul minor discuta la telefon prin apel video cu o persoană şi inhala protoxid de azot dintr-un balon pe care îl ţinea în mână.

Protoxidul de azot este un gaz utilizat ca amestec pentru anestezic în chirurgie, care însă este utilizat şi în scop recreaţional, producând efecte euforice/similare cu beţia de scurtă durată, explică Parchetul.

Chemaţi la faţa locului, salvatorii au efectuat manevre de resuscitare a băiatului de 9 ani, însă medicii au constatat decesul acestuia. Sora lui, grav rănită, a fost transportată la spital, unde medicii au fost nevoiţi să-i amputeze un picior.

Tinerii au fugit de la locul accidentului, însă au fost prinşi, după ce anchetatorii au vizionat înregistrările camerelor de filmat din zonă.

După ce a fost prins, şoferul de 16 ani a fost testat cu aparatele Alcooltest şi DrugTest, rezultatele indicate fiind 0, respectiv negativ.

El a fost arestat preventiv, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi părăsire a locului accidentului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇