Republicanii sunt șocați de cât de slab a fost Trump, Kamala Harris urcă pe valul adus de Taylor Swift: "A pus momeala și el a luat-o!"

Republicanii sunt șocați de cât de slab a fost Trump, Kamala Harris urcă pe valul adus de Taylor Swift: "A pus momeala și el a luat-o!"

Vicepreședintele american Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump au oferit un spectacol pe cinste în prima lor confruntare directă din cursa pentru Casa Albă. Cele mai multe reacții „la cald” arată că democrata a câștigat duelul, pe fondul unei prestații neașteptat de slabă a lui Trump, spre consternarea republicanilor.

Donald Trump și Kamala Harris s-au înfruntat pentru prima oară într-o dezbatere electorală. Deși Harris se afla la prima sa dezbatere televizată, iar Trump, mai experimentat, îl strivise pe fostul candidat democrat, Joe Biden, în dezbaterea anterioară, reprezentanta democraților l-a surclasat pe rivalul ei, iar presa, comentatorii și analiștii de peste Ocean au desemnat-o în cor câștigătoarea duelului.

Potrivit unui sondaj realizat de CNN imediat după dezbatere, 63% din cei care au urmărit dezbaterea cred că Harris a câștigat și doar 37% au spus că Trump s-a impus. Înainte de dezbatere, aceiaşi alegători erau împărţiţi în mod egal cu privire la candidatul care ar avea o prestaţie mai bună.

96% din susținătorii democratei care au urmărit dezbaterea au spus că ea s-a descurcat mai bine, în timp ce doar 69% din suporterii lui Trump au spus că el a avut o prestație mai bună.

ADVERTISING

Sondajul marchează o schimbare radicală a datelor față situația de după prima dezbatere, în care Trump l-a învins categoric pe fostul candidat democrat, președintele Joe Biden.

Totuși, o majoritate de 82% dintre alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea spun că aceasta nu le-a influenţat alegerea pentru funcţia de preşedinte.

Republicanii sunt șocați de "jocul" lui Trump

Prestația sub așteptări a lui Trump, ironizat și pus sub presiune în mai multe rânduri pe scena din Philadelphia, a provocat dezamăgire printre susținătorii fostului președinte.

Grupul republican din Camera Reprezentanților și-a exprimat consternarea față de performanța acestuia în dezbatere.

"Este trist", a declarat un membru republican al Camerei pentru The Hill, adăugând: "Ea (Kamala) a știut exact unde să taie ca să-i intre pe sub piele."

Acesta a mai spus că Trump a fost distras de la punctele-cheie de discuție, deoarece Harris l-a făcut să vorbească despre dimensiunea mulțimilor de la mitingurile lui electorale sau să facă afirmații false despre avort. "Este pur și simplu dezamăgitor că nu este mai calm ca la prima dezbatere. Drumul s-a îngustat. Asta nu e bine", a adăugat republicanul.

O altă sursă din grupul republican al Camerei Reprezentanților a susţinut pentru site-ul citat: "Harris ne vorbește de parcă am fi niște copii, dar face o treabă bună provocându-l. Mulți sunt dezamăgiți că n-a putut să rămână concentrat sau să dea și el o lovitură. Nu știu cât schimbă situația, dar nu a fost o performanță bună."

"Nu este devastator, dar nu a fost bine", a spus o a treia sursă.

Opiniile analiștilor: Kamala l-a momit și a câștigat

Analistul conservator Brit Hume de la postul de televiziune Fox News a estimat, de asemenea, că Harris a câștigat. "L-a momit cu succes. A fost în față aici, în opinia mea. Fără îndoială".

Mark Stone, corespondentul Sky News în Statele Unite, consideră că alegătorii indeciși au văzut "un bărbat care nu le-a plăcut". "Senzația e că nu a fost o seară bună pentru el. Kamala a părut că îl ia peste picior și el a fost clar enervat. A fost furios de multe ori și a urlat. A fost un lucru extraordinar pentru cei care priveau", a spus el. "Într-o noapte groaznică din istoria SUA am văzut două personaje atât de diferite, cu două viziuni atât de diferite pentru America", a conchis Stone.

De aceeași părere este și consultantul politic Michael Yaki, care consideră că Harris i-a fost superioară adversarului său. Acesta subliniază că Trump a vorbit cu cinci minute mai mult decât Harris, de fiecare dată pentru a se apăra. "Iar într-o dezbatere, cu cât ești văzut că te aperi mai mult, cu atât mai mult ești văzut pierzând. A pus momeala și el a luat-o", a declarat Yaki pentru Sky News.

"Dată fiind prestația lui, cred că s-a văzut că e multă dezamăgire în tabăra lui Trump pentru că nu s-a descurcat foarte bine", a adăugat el.

Cât privește prestația candidatei democrate, analistul consideră că ea a reușit acum să facă partea de bază a campaniei, dar nu crede că i-a convins pe toți alegătorii indeciși.

Ce scriu ziarele americane

Prestația mai bună a Kamalei Harris în duelul cu Donald Trump răzbate și din primele pagini ale ziarelor. Iată cum au prezentat dezbaterea cele mai importante ziare din SUA:

Washington Post

Kamala Harris l-a pus pe Donald Trump în defensivă, titrează cotidianul care sprijină, de regulă, candidații democrați în alegerile prezidențiale.

Washington-Post

Wall Street Journal

Ziarul a analizat temele-cheie pe care s-au confruntat cei doi candidați - avortul, economia și migrația. WSJ adoptă o poziție politică neutră, dar uneori înclină spre stânga, menționează Sky News.

wsj

New York Post

Donald Trump a fost prins într-o ambuscadă a Kamalei Harris, idee pe care tabloidul o rezumă într-un scurt joc de cuvinte: "Kambush". NY Post este o publicație de dreapta și se adresează unui public conservator.

NY-Post

Boston Globe

Harris a rămas în ofensivă, în timp ce Trump a livrat tiradele lui obișnuite, scrie ziarul care sprijină consistent candidații democrați.

boston

Kamala fructifică sprijinul lui Taylor Swift

Nu doar prestația slabă pe scena din Philadelphia e o mare problemă pentru Donald Trump, ci și anunțul pe care l-a făcut cea mai populară artistă a momentului pe plan mondial, Taylor Swift, care şi-a anunţat susţinerea pentru Kamala Harris în alegerile prezidenţiale, o mișcare care îi va aduce numeroase voturi candidatei democrate.

Vestea a venit la doar câteva minute după încheierea dezbaterii, iar acum site-ul de campanie al cuplului electoral Harris-Walz a scos la vânzare "brățări de prietenie" inspirate de Taylor Swift. Fanii artistei obișnuiesc să facă schimb de brățări în timpul concertelor, relatează The Guardian.

În replică, Trump a spus miercuri că Taylor Swift va suporta consecințele. "Ea este o persoană foarte liberală, a susținut mereu un democrat și probabil va plăti prețul pentru asta pe piața comercială".

Trump spune că a câștigat și atacă ABC

Deși analiștii, presa și chiar oameni din tabăra lui îl văd învins în dezbatere, Donald Trump, care nu a acceptat niciodată pierderea alegerilor în fața lui Biden, nu recunoaște acest verdict. El a declarat miercuri în emisiunea "Fox and Friends" că a fost "cea mai bună dezbatere" din istorie și a câștigat-o "de departe", dar a atacat postul ABC News, susținând că moderatorii l-au corectat tot timpul, în timp ce Harris a spus "minciuni sfruntate".

Într-o izbucnire tipică, Trump a declarat că dezbaterea a fost "total trucată" și a cerut suspendarea licenței de emisiei a postului ABC. "Ar trebui să le ia licența pentru felul în care au făcut asta. Cred că au pierdut multă credibilitate".

Liderul republican a mai spus că are sondaje care arată că a câștigat dezbaterea "până la 80% la 20%" și chiar "92 la 7". "Și eu cred că este corect", a adăugat el, fără a dezvălui sursa sondajelor. După care a luat din nou la țintă ABC: "Este, după părerea mea, cea mai necinstită organizație de știri și asta înseamnă multe, pentru că toți sunt în esență cu adevărat necinstiți."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇