Ghinea: Companiile de stat sunt o gaură neagră, trebuie să devină o sursă de venituri

Ghinea: Companiile de stat sunt o gaură neagră, trebuie să devină o sursă de venituri

Companiile de stat din România sunt o gaură neagră şi trebuie să devină o sursă de venituri la buget, a afirmat vineri ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

El menţionează și că „plăţile pentru conducerea acestor companii vor trebui să fie legate de performanţă”.

"La companiile de stat din nou o recomandare de ţară recurentă: companiile de stat din România sunt o gaură neagră şi trebuie să devină o sursă de venituri la buget, o sursă de mandat public. Dacă are rost să ţinem o companie de stat pentru că are o misiune publică, atunci facem explicit această misiune - sau să le închidem pe acelea care nu mai au niciun fel de rost.

ADVERTISING

Nu există o entitate a statului român care să se ocupe centralizat de această problemă şi vom crea această entitate la SGG. Pornisem oarecum o discuţie cu OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) ca parte a candidaturii României la OECD să operaţionalizăm o asemenea entitate. Acum am pus-o şi în PNRR.

Asta înseamnă că această entitate va trebui să primească planul de restructurare, va trebui să facă audituri pe fiecare companie de stat şi să propună împreună cu ministerul care deţine acea companie un plan referitor la acea companie. Fie o restructurezi, fie o laşi aşa cum este dacă este performantă, fie că o închizi dacă nu are nicio misiune publică", a precizat ministrul, la o dezbatere pe tema PNRR, organizată de Expert Forum.

ADVERTISING

Plăți legate de performanță

Totodată, el a subliniat că plăţile pentru conducerea acestor companii vor trebui să fie legate de performanţă.

În plus, la toate companiile de stat, numirile trebuie să fie făcute pe bază meritocratică.

"În 2016 am trecut prin Parlament acea lege care stabiliza ordonanţa 109, acea ordonanţă care făcea numiri meritocratice la companiile de stat. În 2016, când eram la Guvern, am muncit să o trecem prin Parlament", a mai spus Cristian Ghinea.

Citeşte mai multe despre PNRR:

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇