ELCEN: Termoenergetica a acumulat datorii de 800 de milioane lei în doar 6 luni

ELCEN: Termoenergetica a acumulat datorii de 800 de milioane lei în doar 6 luni

ELCEN susţine că are de recuperat de la Termoenergetica aproximativ 800 de milioane lei, datorii aferente lunilor de consum iulie-decembrie 2022.

”Un demers sănătos este ca municipalitatea să recunoască toate datoriile”, a transmis compania recent ieşită din insolvenţă.

”În acest moment, Termoenergetica a acumulat datorii în valoare de cca. 800 milioane lei către ELCEN, aferente lunilor de consum iulie-decembrie 2022. Pierderile din reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica (aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti), adică apa care se scurge în pământ, reprezintă un factor major în ceea ce priveşte acumularea acestor datorii uriaşe”, a transmis ELCEN, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Potrivit unor date transmise chiar de către Termoenergetica, pierderile pe reţea în perioada 2020-2022 totalizează 553 milioane de lei, însă lipseşte o hotărâre de Consiliu General prin care PMB să recunoască efectiv plata acestor pierderi.

”Un demers sănătos pentru buna funcţionare a sistemului de termoficare din Bucureşti este ca municipalitatea să recunoască toate datoriile.

Blocarea financiară a ELCEN ar pune în pericol orice proiect de restructurare sau retehnologizare”, a mai transmis compania.

ADVERTISING

Potrivit reprezentanţilor acesteia, în condiţii anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenţiei de către PMB, ”datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiţii majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN”.

”Datoria RADET de 3,7 mld lei către ELCEN a determinat intrarea ELCEN în insolvenţă în 2016”, a mai transmis compania.

Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, a anunţat, joi, că Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii de insolvenţă în cazul companiei şi reintroducerea acesteia în circuitul economic.

ADVERTISING

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat că ieşirea ELCEN S.A. din insolvenţă va duce la o situaţia financiară ce va permite ”ELCEN şi Termoenergetica să atragă fondurile europene pentru producţia şi transportul energiei termice”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇