ELCEN a ieșit din insolvență, după mai mult de 6 ani. Ce înseamnă pentru termoficarea Capitalei

ELCEN a ieșit din insolvență, după mai mult de 6 ani. Ce înseamnă pentru termoficarea Capitalei

ELCEN – cel mai mare producător de energie termică din București – a ieșit astăzi din insolvență, după 6 ani și 3 luni. Asta îi deschide calea spre o producție în condiții mai rentabile și spre atragerea de finanțări pentru modernizare.

Acționarul majoritar al ELCEN este statul român, prin Ministerul Energiei. În cele 4 centrale ale sale – CET Sud, CET Grozăvești, CET Vest și CET Progresu – societatea produce, în cogenerare, energie termică și curent electric.

ELCEN a intrat în insolvență în octombrie 2016, la scurt timp după ce principalul său client pentru energie termic, RADET, își declarase, de asemenea, insolvența.

ADVERTISING

Între timp, RADET a falimentat. Iar activitatea i-a fost preluată de Compania Municipală Termoenergetica SA.

ELCEN și-a plătit datoriile și a solicitat de mai multă vreme ieșirea din insolvență. N-a obținut-o ușor. În cursul anului 2022, administratorul special al ELCEN, Adrian Tudora, a explicat pentru Spotmedia.ro că societatea nu mai avea decât vreo câteva datorii care erau în litigiu. Dar o instanță a decis că trebuie mai întâi să achite și acele sume ca să poată ieși din insolvență. Iar ELCEN avea banii, dar nu și cadrul legal să facă plățile.

La acel moment, ELCEN și-a pierdut bonusul de cogenerare. E o sumă de bani pe care statul i-o achită pentru că, arzând gaze naturale și poluând o singură dată, produce, în același timp, curent și energie termică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Plata bonusului respectiv s-a sistat tocmai pentru că el nu le era destinat societăților in insolvență. ELCEN îl încasase în virtutea unei documentații depuse mai demult. Iar în 2022, când a fost nevoie să refacă actele, nu s-a mai încadrat.

Acum, își va putea solicita și recăpăta bonului de cogenerare.

În plus, va putea să caute finanțare și să încerce să își modernizeze instalațiile învechite de producție.

„Ieșirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține.

ADVERTISING

În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență”, a transmis ELCEN, prin intermediul unui comunicat de presă.

Iată ce investiții vrea compania să prioritizeze:

  • crearea unei unități de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Bucureşti Sud. Studiul de Fezabilitate (SF) pentru această investiție a fost finalizat. Soluția optimă prevede realizarea unei capacități noi de producție în cogenerare de înaltă eficiență, în incinta CET București Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe și energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparație, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW. Centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica și electrică cu o eficiență globală de aprox. 86-90% și reduceri semnificative a emisiilor.
  • eficientizarea activităţii din CET Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare în ciclu combinat. În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 și actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condițiile de piață actuale. Soluția optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe și 35 Gcal/h, având o eficiență globală de aprox. 84-90%, cu funcționare gaz natural și în amestec cu hidrogen.
  • implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoare termice în cadrul CET Progresu. Acestea vor avea o putere electrică instalată de 50 MWe și o putere termică instalată de 50 MWt.
  • valorificarea suprafețelor libere din incintele ELCEN prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă.
  • modernizarea capacităților existente / retehnologizarea unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăvești, CET București Sud, CET București Vest.

În postarea de mai jos puteți citi integral comunicatul ELCEN:

Tribunalul București a decis: ELCEN IESE DIN INSOLVENȚĂ București, 02.02.2023. Electrocentrale București SA (ELCEN),...

Publicată de Electrocentrale Bucuresti ELCEN pe Joi, 2 februarie 2023


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇