Ce riști dacă te debranșezi singur de la termoficare, în București. Cât durează și cât costă să apelezi la instalatorii Termoenergetica

Ce riști dacă te debranșezi singur de la termoficare, în București. Cât durează și cât costă să apelezi la instalatorii Termoenergetica
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cine se debranșează fără acordul Termoenergetica SA de la rețeaua centralizată de termoficare din București riscă amendă de până la 10.000 de lei. Sau – chiar dacă reușește să evite amenda – proprietarul care a tăiat țevile fără să anunțe ar putea fi obligat să achite, în continuare, costul încălzirii și al apei calde, deși nu mai beneficiază de ele.

Iată de ce.

Problemele cu încălzirea și cu apa caldă i-au determinat pe tot mai mulți bucureșteni să se debranșeze de la rețeaua administrată de Termoenergetica SA.

Numărul apartamentelor debranșate a crescut mai întâi cu o treime, de la 944 (în 2019), la 1.241 (în 2020). Și s-a dublat apoi, ajungând la 2.568, în 2021.

spotmedia.ro v-a prezentat încă de pe data de 25 mai un ghid de debranșare.

E nevoie de o mulțime de acte și de semnături de la vecini.

În plus, trebuie să faceți dovada că, după deconectarea de la rețea, veți putea, în continuare, să încălziți apartamentul. Iar asta înseamnă fie să plătiți pentru instalarea unui circuit separat de gaze (care să alimenteze o centrală de apartament), fie să aveți o centrală electrică deja cumpărată, când solicitați debranșarea, la Termoenergetica SA.

Per total, costurile debranșării ajung la circa 6.000 de lei (cheltuială din care cea mai mare parte e reprezentată de circuitul de gaze sau centrala electrică - n.red.)

Și asta nu e tot: va trebui să-i mai și așteptați – uneori chiar și săptămâni la rând – pe instalatorii Termoenergetica SA, care să taie caloriferele și să blindeze conductele din apartament.

La acel moment, mai mulți cititori ai spotmedia.ro au susținut că Termoenergetica nu are niciun drept legal să ceară atâtea semnături și atâția bani. Și că cine vrea se poate debranșa simplu și ieftin, chiar fără măcar să mai anunțe compania municipală.

ADVERTISING

Ca să aflăm cum stau lucrurile, de fapt, am revenit cu o solicitare de informații la Termoenergetica. Și am cerut toate detaliile. Iată ce ne-a răspuns compania municipală.

Ale cui sunt conductele de încălzire și apă caldă din apartament?

Înainte să decidem dacă avem sau nu voie să tăiem conductele care ne alimentează caloriferele, ar fi bine să înțelegem cui aparțin ele. Sunt ale noastre sau ale primăriei?

„Instalaţiile până la contoarele montate în subsolul imobilului, respectiv cele care măsoară energia termică furnizată asociaţiei, sunt în exploatarea companiei. Proprietarul acestor conducte este Primăria Municipiului București.

Instalaţiile existente după aceste contoare aparţin asociaţiei, care are dreptul legal de a impune reguli în cadrul condominiului, asociaţia în calitate de utilizator având obligaţia să exploateze şi să întreţină instalaţiile proprii pentru asigurarea utilizării eficiente a energiei termice”, a transmis Termoenergetica, la solicitarea spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte, conductele de termoficare - chiar și cele care ne tranzitează apartamentul - sunt bunuri comune. Putem decide inclusiv să le tăiem. Dar, pentru că asta îi influențează și pe ceilalți locatari, aceștia trebuie să știe și să fie de acord.

Cine-i dă dreptul Termoenergetica să ne ceară proiect tehnic de debranșare și semnături de la vecini?

Potrivit Termoenergetica, e nevoie de 5 documente pentru debranșare. Iată care e rostul fiecărui act și ce temei legal spune compania municipală că are, pentru a-l solicita.

  • Cerere de deconectare de la rețea.

Îi este necesară companiei municipale pentru a putea lua act de dorința proprietarului de a se debranșa și pentru a pune în mișcare procedura birocratică.

ADVERTISING

Potrivit alineatului 2, litera b) din Art. 30 din Legea 196/21 iulie 2021 (care modifică și completează Legea 325/2006 „ a serviciului public de alimentare cu energie termică”), deconectarea de la rețea de face doar cu „anunțarea, în scris, a operatorului (Termoenergetica SA, în acest caz - n.red.) care are și calitatea de furnizor, cu cel puțin 30 de zile înainte”.

  • Acordul asociaţiei de proprietari privind deconectarea totală și contract/acord de acces la sistemul de distribuţie gaze naturale sau factură (copie), iar în cazul surselor de încălzire electrice, factura fiscală şi cartea tehnică a produsului în copie

Potrivit alineatului 2, litera a) din Art. 30 din Legea 196/21 iulie 2021 (care modifică și completează Legea 325/2006 „ a serviciului public de alimentare cu energie termică”):

Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu (bloc, în acest caz - n.red) care nu se află în zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, cu respectarea următoarelor condiții cumulative:

a) acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenției de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire”.

  • Semnăturile vecinilor de la apartamentele cu care avem pereți comuni, inclusiv plafon/podea.

În Ordinul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice și de Gospodărire Comunală (ANRSC) nr. 91 din 2007 se menționează, la Art. 246, să debranșarea se poate face doar cu „acceptul scris al proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuință sau cu altă destinaţie cu care cel care doreşte debranșarea are pereţi comuni sau planşee comune, din care să rezulte ca sunt de acord cu debranșarea şi cunosc influentele debranșării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate”.

lege-debransare-2
  • Proiect tehnic de debranșare, avizat de Termoenergetica
ADVERTISING

Tot Ordinul ANRSC nr. 91 din 2007 prevede, la At 254 litera g), că „utilizatorii de energie termică au următoarele obligaţii (...)

g) să nu modifice instalaţiile de încălzire centrală, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor” .

lege-debransare-3

Câți bani ne ia Termoenergetica pentru debranșare

Termoenergetica menționează, pe site-ul său, că sunt mai multe categorii de costuri pe care trebuie să le achite un bucureștean care solicită deconectarea.

Mai întâi sunt cele de natură birocratică:

  • o taxă de 204 lei pentru analiza documentației de debranșare
  • o taxă de reanalizare a documentației, în cazul în care aceasta este greșită. Existența taxei este menționată pe site, iar cuantumul ei este de 123 de lei. Cu toate astea, Termoenergetica a menționat că nu percepe această taxă, din cauză că nu a fost încă aprobată.

Apoi, sunt costurile care țin de lucrările de debranșare (tăiat calorifere, blindat conducte etc). Acestea „variază între 300 și 600 de lei, în funcție de etajul la care se află apartamentul, respectiv volumul de apă care trebuie golit din instalație, numărul de corpuri de încălzire și tipul de racordare a corpurilor de încălzire, precum și alte operațiuni care se efectuează după caz”, potrivit Termoenergetica SA.

Cât durează până vin instalatorii Termoenergetica să taie țevile?

Articolul 30 din Legea 325/2006 „a serviciului public de alimentare cu energie termică” prevede că „deconectările/debranşările prevăzute (...) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, [...].”

Asta înseamnă că nu putem nici să tăiem singuri conductele și nici să plătim pentru asta o firmă privată de instalații. Putem apela doar la instalatorii Termoenergetica SA.

Întrebarea este: în cât timp vin să ne taie țevile?

„Intervalul între data prezentării clientului cu avizul de debranșare vizat de reprezentantul asociației de proprietari și data finalizării procedurii de debranșare prin emiterea Procesului Verbal de debranșare variază între 10 și 60 de zile.

De cele mai multe ori, cauzele (întârzierilor - n.red.) aparțin proprietarului care vrea să se debranșeze și care fie nu obține imediat ultimul aviz de la asociația sa de proprietari, fie nu permite accesul pentru lucrări, în apartament, pentru finalizarea lucrărilor (din cauză că nu e acasă la sosirea echipelor, spre exemplu - n.red.)”, a transmis Termoenergetica SA.

Operațiunile de debranșare durează între 2 și 4 ore, a precizat compania municipală.

Ce riști dacă îți tai singur caloriferul

Potrivit Termoenergetica SA, au existat bucureșteni care s-au debranșat singuri, fără să anunțe pe nimeni. Cei care fac asta își asumă o serie de riscuri.

Termoenergetica nu poate sesiza când fiecare bucureștean își tăie, clandestin, țevile din apartament. Când depistează un astfel de caz, compania „își rezervă dreptul” de a anunța Poliția Locală București, care poate aplica amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru „deconectarea de la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET)”, potrivit Articolului 45 din Legea 325/2006.

Același articol de lege prevede, însă, și amenzi pentru cei care încă nu și-au montat repartitoare de costuri pe calorifere. Și încă n-am auzit de bucureșteni amendați pentru lipsa repartitoarelor.

Pe de altă parte, chiar dacă îți tai caloriferele singur, fără să afle nimeni, tot riști să nu faci economie, ci dimpotrivă.

„Există nenumărate situaţii în care asociaţiile de proprietari repartizează costuri cu încălzirea şi/sau apa caldă unor apartamente din cadrul condominiului, debranşate fără forme legale, în lipsa prezentării documentelor care să ateste respectarea legislaţiei”, a mai precizat compania municipală.

Cu alte cuvinte - în lipsa dovezii legale că apartamentul e debranșat - asociația de proprietari îi calculează și facturează, în continuare, atât căldură, cât și apă caldă.

Există zonă unitară în București, unde e interzisă debranșarea?

Da, există. A fost stabilită de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) prin hotărârea nr. 726/18.10.2018.

Aceasta „nu a fost abrogată, studiul stabilind existența zonelor unitare și faptul că alimentarea centralizată cu energie termică este o soluţie sustenabilă, însă modificările aduse în cursul anului trecut Legii 325/ 2016 in 2021 stabilesc accesul cetățenilor in mod nediscriminatoriu la orice modalitate privind sursa de încălzire, fapt ce pune in imposibilitate aplicarea prevederilor hotărârii CGMB”, a mai transmis Termoenergetica SA, la solicitarea spotmedia.ro.

În consecință, potrivit companiei municipale, „pentru nici o solicitare de deconectare CMTEB nu a refuzat emiterea avizului tehnic”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇