Cât te costă să îți pui centrală termică, în București

Cât te costă să îți pui centrală termică, în București

Bucureștenii care nu vor să mai petreacă încă o iarnă în frig și cu apă abia dezmorțită la robinete se pot debranșa de la sistemul centralizat de termoficare și își pot monta centrale termice de apartament.

E o procedură birocratică și scumpă. În plus, costurile încălzirii vor fi – cel puțin în perioada imediat următoare – mai mari pentru apartamentele cu centrale termice.

În schimb, frigul din camere și disconfortul cauzat de lipsa apei calde vor rămâne simple amintiri.

Iată care sunt costurile totale ale debranșării de la rețeaua gestionată de Termoenergetica SA și ale instalării unei centrale termice cu gaze.

ADVERTISING

Debranșarea: Circa 6.000 de lei și multă lipsă de transparență din partea Termoenergetica

Spotmedia.ro v-a relatat deja care sunt etapele pe care Termoenergetica vă cere să le parcurgeți pentru a vă debranșa.

E nevoie de un proiect, de semnături de la vecini și asociația de proprietari, dar și de achitarea unor sume de bani către compania municipală, deținută de CGMB și controlată de USR și PNL.

Din păcate, în ciuda insistențelor Spotmedia.ro, compania municipală a refuzat să comunice clar cât costă și cât durează o operațiune de debranşare, pentru un bucureștean.

Când am întrebat de ce nu primim informații, compania ne-a transmis că am publicat deja un articol pe tema debranșării. Și – din înțelegerea noastră - nu a mai considerat necesar să ne comunice informațiile solicitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Per total, însă, după cum puteți afla din articolul publicat deja de Spotmedia.ro, costurile estimative ale debranșării ajung la 6.000 de lei. La acestă sumă se pot adăugă încă vreo câteva sute sau chiar mii de lei, în cazul în care va trebui să prelungiți coloana de gaze până la etajul dumneavoastră (dacă niciunul dintre vecinii de la același etaj nu are deja centrală termică - n.red.).

Cât constă centrala termică și montajul

Am încercat să aflăm cât costă montajul unei centrale termice cu gaze într-un apartament cu 2 camere și cu o suprafață de circa 54 de metri pătrați. Am cerut oferte de la mai multe societăți. Iată ce am aflat.

ADVERTISING

Dacă vă cumpărați centrala de la firma care vă asigură și montajul, atunci o să plătiți pentru ea peste 3.300 de lei (cu până la 3.000 de lei mai mult decât dacă ați cumpăra-o online, dar nu mai plătiți transport și nu vă mai bateți capul cu diverse alte detalii tehnice - n.red.). Vă mai costă și conductele care vor alcătui circuitul de apă din apartament.

Iată, mai jos, una dintre ofertele primite. Centrala costă 3.550 de lei, carotarea unei găuri pentru coș e 200 de lei, iar caloriferele și instalația sanitară ajung la 4.745 de lei (cu țevi din cupru) sau 2.990 de lei (cu țevi din PPR). În plus, manopera și punerea în funcțiune mai costă 3.200 de lei.

La aceste costuri se pot adăuga cel al unei garanții extinse și al unui filtru pentru centrală, în valoare totală de 580 de lei. În plus, ar mai putea fi nevoie de o pompă de evacuare.

Cu alte cuvinte, în funcție de materialele folosite, instalarea centralei costă între 10.250 și 12.675 de lei.

oferta-centrala

Într-o ofertă de la altă firmă, costurile centralei recomandate sunt de 3.800 de lei. Instalația din cupru cu radiatoare din tablă groasă, de 0,6 mm, ajunge la circa 5.500 de lei. În plus, se adaugă costurile unui termostat, care ar face 350 de lei (digital, dar care se poate programa doar cu ajutorul butoanelor) și 750 de lei (care poate fi acționat online).

În schimb, oferta nu mai conține filtrul protector. Așa că, per total, proiectul costă cu circa 900 de lei în plus.

Am încercat să configurăm și online, pe site-ul unei companii de instalații termice, montarea unei centrale. Prețul minim orientativ pe care l-am obținut - cu cel mai ieftin model de centrală termică, 4 calorifere și instalație din PPR - a fost de 8.500 de lei.

Compania menționează, însă, că acest preț este orientativ și că poate furniza o ofertă fermă doar în baza unor date certe privind spațiul și condițiile în care va instala centrala.

Una peste alta - dacă nu vom alege doar cele mai ieftine materiale - costul instalării unei centrale termice pleacă de la circa 10.350 de lei și depășește 13.500 de lei. Cheltuiala va continua să crească, dacă alegem calorifere de calitate superioară, diverse accesorii de protecție pentru centrală sau diverse lucrări de mascare a conductelor, prin apartament.

Cumulat cu costul debranșării, costurile schimbării sursei de încălzire variază, deci, în medie, între 16.350 și aproape 20.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇