Debranșarea de la sistemul de termoficare e scumpă şi dificilă, în Bucureşti. Cum se face, ce acte îţi trebuie, cât costă şi câţi au făcut-o deja

Debranșarea de la sistemul de termoficare e scumpă şi dificilă, în Bucureşti. Cum se face, ce acte îţi trebuie, cât costă şi câţi au făcut-o deja

Chiar dacă Nicușor Dan susține că sistemul centralizat de termoficare din București are șanse să funcționeze mai bine iarna viitoare, oamenii continuă să se debranșeze.

Procedura este, în continuare, laborioasă și scumpă. Și, cu toate astea, cererile de deconectare de la rețea continuă să curgă, la Termoenergetica SA.

Rămâne să vedem dacă vom avea un nou val de debranșări, în lunile care urmează, la fel cum am avut în 2021.

Problemele cu apa caldă și căldura din ultimii ani au determinat tot mai mulți bucureșteni să renunțe la sistemul centralizat de termoficare. La nivel de oraș, numărul celor debranșați este încă mic. Dar continuă să crească anual, într-un ritm tot mai accelerat.

Per total, în 2018, circa 562.000 de locuințe din București erau branșate la SACET, potrivit datelor administrației Capitalei și ale ANRE. Dintre ele, doar 313 erau case, iar restul erau apartamente de bloc.

Numărul de debranșări s-a dublat, vara trecută

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a transmis că în 2019 au fost debranșate 944 de apartamente.

În 2020, însă, numărul debranșărilor a crescut cu peste o treime și a ajuns la 1.241.

ADVERTISING

Iar apoi a urmat iarna 2020 – 2021, în care chiar Nicușor Dan susține că rețeaua de termoficare a funcționat foarte prost.

Așa că în primăvara și vara lui 2021 numărul de apartamente care s-au debranșat de la rețeaua Termoenergetica s-a dublat și a ajuns la 2.568.

În toamna precedentă, Termoenergetica a avut chiar unele probleme din cauza volumului mare de solicitări care trebuia procesat.

Iar mulți bucureșteni se plângeau prin luna octombrie că vor rămâne captivi în sistemul centalizat încă o iarnă, dacă Termoenergetica nu le prelucrează mai repede dosarele și nu le emite avize pentru debranșare.

În 2022, debranșările continuă. În medie, s-au depus câte 8 solicitări pe zi, de la începutul perioadei în care se pot face astfel de solicitări, adică între 15 aprilie și 31 august.

„(...) de la începutul anului până în prezent, în perioada 19.04.2021 -10.05.21, am primit 144 de proiecte de debranșare. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nu sunt înregistrate mai multe solicitări”, a transmis Termoenergetica la solicitarea Spotmedia.ro.

Dar sezonul abia a început. Iar în acest an bucureștenii au un nou motiv de debranșare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe lângă că sistemul funcționează prost, s-a scumpit și gigacaloria pentru populație cu nu mai puțin de 140%, de la 134 la 330 de lei (fără TVA).

Cu alte cuvinte, cine a plătit până acum 200 de lei pe lună pentru încălzire de la anul va avea de achitat 480 de lei.

Cine se poate debranșa, în București

Există mai multe acte normative care reglementează modul în care un bucureștean poate renunța la serviciile de termoficare.

Spre exemplu, OG 73/2002 prevede că orice proprietar poate cere rezilierea contractului cu Termoenergetica SA, cu un preaviz de 30 de zile.

Pe de altă parte, Legea 325/2006 și ordinul ANRSC nr. 91/2007 dau dreptul autorităților locale să stabilească așa-numite „zone unitare”, în care să interzică debranșarea.

Iar în 2018 Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat HCGMB 726/18.10.2018, prin care s-au stabilit zone unitare în oraș.

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a refuzat să facă referire la problema zonelor unitare.

N-am reușit să identificăm nicio altă hotărâre a Consiliului General prin care să se fi abrogat cea prin care s-au stabilit zonele unitare din București.

ADVERTISING

Dar cert este că, la acest moment, HCGMB 726/18.10.2018 nu se aplică.

Așa că orice bucureștean din orice zonă a orașului se poate debranșa, dacă are suficientă răbdare și destui bani.

Documentele necesare

În teorie, procedura de debranșare e simplă. Trebuie să completați o cerere tip, pe care o găsiți pe site-ul Termoenergetica SA.

Treceți datele personale, adresa și menționați dacă, după debranșare, vă veți monta centrală de apartament cu gaze sau electrică.

Puteți trimite solictarea pe email la deconectare@cmteb.ro sau o puteți depune, tipărită, la Serviciul Tehnic al Termoenergetica, din str. Constantin Rădulescu Motru nr. 18.

Problema este că cererea trebuie însoțită de o serie de documente. Iar acestea nu mai sunt chiar atât de ușor de obținut.

Instalație nouă de gaze și o mulțime de semnături

Bucureștenii care vor să își monteze centrală de apartament alimentată cu gaze trebuie să facă dovada „acordului de acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale”.

Asta înseamnă, de fapt, că au nevoie de un circuit de gaze în apartament (care poate fi cel existent, modernizat sau unul nou - n.red.) și de un contor individual de consum. Doar o firmă specializată poate proiecta și monta o astfel de instalație. Potrivit ofertelor studiate de Spotmedia.ro, durează cam o lună și costă circa 1.900 - 2.100 de lei. Mai mult, dacă e nevoie și de coloană nouă, pe scara blocului.

Apoi, e nevoie de acordul scris (semnătura) al locatarilor cu care apartamentul debranșat se învecinează direct. Dacă un singur vecin nu semnează, Termoenergetica nu vă va aviza debranșarea.

În plus, trebuie anexat cererii de debranșare și un proiect tehnic de modificare a instalației de energie termică centralizată, astfel încât aceasta să funcționeze cât mai bine pentru vecinii care rămân clienți ai Termoenergetica. Pe acesta îl va realiza, de asemenea, o firmă autorizată să lucreze cu instalații sanitare.

Puteți consulta întreaga listă de documente necesare, pe site-ul Termoenergetica.

Abia după ce ați obținut toate aceste documente, puteți depune solicitarea de debranșare, la Termoenergetica.

Cât costă debranșarea

Pe lângă banii pentru realizarea circuitului de gaze din apartament, mai aveți nevoie de o mulțime de cheltuieli, până la debranșare.

Termoenergetica percepe 204 lei pentru verificarea dosarului și emiterea avizului de debranșare.

Dacă documentația nu e corectă, trebuie să o refaceți. Și există o taxă de 132,09 lei pentru reexaminarea dosarului.

Această taxă „nu a fost încă aprobată”, potrivit Termoenergetica, iar cuantumul ei nu figurează, în clar, pe site-ul companiei. Dar la solicitarea noastră firmele private care întocmesc documentații de debranșare pentru bucureșteni au precizat că taxa se achită, totuși, dacă e nevoie de reexaminarea documentelor.

Tot Termoenergetica precepe o taxă de deconectare, inclusă în ultima factură pe care i-o emite bucureșteanului. Compania municipală nu menționează pe site-ul său care este această taxă sau cum poate fi ea calculată. Potrivit firmelor, taxa este de circa 100 de lei per calorifer demontat.

De asemenea, compania municipală susține că „materialele pentru debranșare sunt achitate de solicitant”. Dar nu oferă nicio estimare de cost.

Spotmedia.ro a solicitat Termoenergetica informații cu privire la cât costă, din perspectiva sa, debranșarea.

Termoenergetica nu a dorit să ne comunice un cumul (fie și estimativ) al taxelor și celorlalte costuri pe care le percepe de la bucureștean, ci ne-a comunicat sec: „nu ne putem exprima un punct de vedere”.

Firmele de instalații care întocmesc și depun la Termoenergetica dosare de debranșare percep între 2.500 și 3.000 de lei pentru obținerea avizului.

Per total, cheltuielile pot ajunge până spre 6.000 de lei.

Cât durează procedura

Depinde mult cum și cu cine lucrați. Cererile de debranșare, cu documentație atașată, se depun la Serviciul Tehnic al Termoenergetica SA, de pe 15 aprilie până pe 31 august.

Dacă întocmiți și depuneți singuri documentația, șansele să greșiți sunt mai mari. Iar în acest caz va fi nevoie de reexaminarea documentației. Iar Termoenergetica SA nu menționează cât durează reexaminarea.

Firmele care întocmesc și depun documentații, pe de altă parte, au deja obişnuința lucrului cu aceste acte și știu care sunt exigențele examinatorilor. Așa că au șanse mai mari să reușească să obțină din prima încercare avizul. Doar că, evident, firmele au tarife pentru toate serviciile pe care vi le prestează.

În plus – deși încă preiau proiecte de debranșare – unele dintre firme sunt deja aglomerate cu alte lucrări. Spre exemplu, o companie contactată în cursul zilei de ieri de reporterul Spotmedia.ro ne-a confirmat că abia peste o lună putem semna contract. Apoi, e nevoie de încă 2 luni pentru instalația de gaze și obținerea avizului de debranșare de la Termoenergetica SA.

Cu alte cuvinte, dacă am fi bătut palma ieri cu societatea respectivă, am fi primit avizul de debranșare la finele lunii august.

Sunt însă și firme dispuse să semneze contracte mai repede. Dar oricum de 2 luni tot veți avea nevoie pentru realizarea instalației de gaze din apartament, pentru întocmirea dosarului, depunerea la Termoenergetica și obținerea avizului.

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a transmis că nu își poate exprima punctul de vedere nici cu privire la cât durează un proces de debranșare.

De asemenea, compania a refuzat să menționeze care este data limită până la care bucureștenii pot depune solicitări de debranșare, astfel încât ele să poată fi soluționare în acest an.

Potrivit companiilor private consultate de reporterul Spotmedia.ro, însă, de la emiterea avizului de debranșare și până când instalatorii Termoenegetica SA vin să opereze deconectarea, trece în jur de o lună.

Și abia după deconectare puteți începe montarea centralei termice.

Cu informații pe larg despre procedurile, costurile și problemele instalării unei centrale termice revenim în edițiile viitoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇