S-a votat: Se scumpeşte gigacaloria pentru bucureșteni. Cât plătim de la 1 aprilie

S-a votat: Se scumpeşte gigacaloria pentru bucureșteni. Cât plătim de la 1 aprilie
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul General a adoptat, miercuri, 30 martie, scumpirea gigacaloriei pentru populație de la 140 de lei (cât este în prezent) la 347 de lei (adică 330 lei la care se adaugă TVA de 5%), cu începere de la 1 aprilie 2022.

După dezbateri care au durat mai bine de jumătate de oră, Consiliul General a adoptat, cu 33 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, majorarea prețului pe care populația îl va plăti pentru gigacalorie, în București.

În urma scumpirilor din energie, prețul de producție al gigacaloriei a crescut, toamna trecută, de la circa 500 de lei la 860 de lei. În schimb, populația a continuat să plătească, la final de 2021, gigacaloria la prețul stabilit în 2011, adică 134 de lei, la care s-a adăugat TVA.

Până la 1 ianuarie 2022, TVA la distribuția de energie termică a fost de 19%. Așa că populația a plătit 163,03 lei pentru fiecare gigacalorie în valoare de 860 de lei. Restul a acoperit PMB, prin subvenție. De la 1 ianuarie, TVA a scăzut de la 19 la 5%. Așa că bucureștenii au plătit doar 140 de lei pentru gigacalorie.

ADVERTISING

Cu scumpirea de astăzi, prețul pe care populația îl va achita crește de 2,4 ori, de la 140 lei/gigacalorie la 347 lei per gigacalorie.

Ce-au spus consilierii generali despre scumpire

Consilierul general Cosmin Smighelschi (USR) a anunțat încă de la începutul ședinței că grupul politic pe care îl reprezintă va vota pentru scumpire. Și a precizat că prețul ales este rezultatul unor negocieri administrative și politice.

Consilierul Cătălin Deaconescu (PNL) a declarat şi el că votează pentru majorarea prețului. Dar că aceasta n-a fost rezultatul niciunei negocieri, ci al unor calcule pe care PMB le-a făcut, pentru a vedea câți bani are și de ce sume în plus mai are nevoie pentru a susține termoficarea.

„Îmi pare rău că nu mai e primarul general în sală (în prima parte a dezbaterilor privind majorarea prețului gigacaloriei, Nicușor Dan a lipsit din sală - n.red.). Sper să își facă timp să vadă măcar stenograma. Vreau să lămuresc o chestiune: nu știu cu cine a negociat domnul Smighelschi. Nu cu noi. Nu cu PNL.

ADVERTISING

Era o chestiune de timp până când Executivul își făcea calculele. Nu era nimic de negociat. Tariful n-a mai fost modificat din 2011. Creşterea e substanțială și e dificil pentru bucureșteni. Vreau să îi cer primarului general să își asume acest tarif pe care îl propune pentru populație.

Întrebarea mea este: avem o sumă pentru subvenție, în buget. Nu îmi dau seama dacă e acoperitoare pentru tot anul 2022.

Noi vom susține proiectul. Am anunțat-o încă din luna noiembrie. Sperăm că acestea sunt sumele finale, iar primarul își face datoria de ordonator principal de credite și nu va pune în pericol funcționarea sistemului”, a declarat consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL).

Liderului grupului PSD, consilierul general Aurelian Bădulescu, s-a opus scumpirii și a cerut mai multe lămuriri de la Nicușor Dan și de la directorul Termoenergetica SA, Claudiu Crețu.

ADVERTISING

Scumpire și bălbâieli administrative. Cum e noul preț din București, față de alte orașe

Nicușor Dan a propus încă din toamnă o majorare mai mică a prețului la gigacalorie. Dar nu a existat consens în coaliție, în Consiliul General. PNL și-a dorit majorarea respectivă de preț, dar USR nu. De asemenea, PSD a refuzat să voteze. Așa că scumpirea n-a mai avut loc.

Ulterior, Nicușor Dan a anunțat luni, pe 28 martie, la Arad, că miercuri se scumpește gigacaloria. Nu s-a realizat nicio consultare publică.

Marți, a apărut pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de miercuri, 30 martie, proiectul de hotărâre propus de Nicușor Dan. Acesta presupune o creștere a prețului la populație de 2,4 ori.

La începutul ședinței de consiliu, Nicușor Dan a anunțat că e nevoie de această scumpire pentru echilibrarea sistemului de termoficare. În plus, edilul Capitalei a susținut că bucureștenii vor plăti la fel ca românii din alte orașe care au încă sisteme centralizate de încălzire.

Într-adevăr, așa cum a susținut Nicușor Dan, românii din alte orașe plătesc deja mult mai mult pentru gigacalorie.

La Constanța, spre exemplu, prețul gigacaloriei e de 1.150,29 lei (adică 1.337,79 lei, cu TVA). din care oamenii achită 450 lei per gicacalorie.

De asemenea, în Timișoara - unde doar circa jumătate dintre locuitori mai depind de sistemul centralizat de încălzire - prețul gigacaloriei s-a dublat, în urma unei hotărâri a Consiliului Local din 23 decembrie. De la 1 ianuarie, timișorenii plătesc 416, 24 lei pe MWh. Dar un MWh este egal cu circa 0,86 gigacalorii. Așa că, dacă Timișoara ar măsura prețul energiei termice raportat la gigacalorie, populația ar achita 357,9 lei per gigacalorie.

Primăria a scumpit că n-are bani să mențină sistemul în funcțiune

Fără un sprijin consistent de la Guvern, Municipiul București are, în acest an, mai puțin bani pentru subvenționarea încălzirii centralizate decât în 2021. Asta în condițiile în care Termoenergetica susține că are nevoie de 2,12 miliarde de lei ca să poată gestiona rețeaua de termoficare.

Până acum, PMB s-a străduit să achite subvenția la termoficare. Dar n-a reușit decât în parte să țină pasul.

În ianuarie 2022, Termoenergetica i-a trimis PMB o factură de 210.636.336 de lei (echivalentul a circa 42,5 milioane de euro!) pentru încălzirea centralizată a populației din Capitală din luna noiembrie a anului trecut.

PMB a achitat factura pe 11 februarie.

Dar Termoenergetica a trimis apoi factura pe decembrie: 232.872.241,62 lei inclusiv TVA.

Până pe 11 martie, PMB a plătit jumătate din această factură.

Iar între timp, pe 28 martie, PMB a primit și factura pe ianuarie: 268.502.340 de lei.

În cazul în care nu plătește în 15 zile, Termoenergetica poate calcula penalități, care se achită tot din bani publici.

Câteva calcule

Din documentația care însoțește proiectul de hotărâre pentru creșterea prețului încălzirii centralizate la populație nu reiese clar cu cât s-ar ușura sarcina de plată a PMB, în cazul în care bucureștenii ar plăti 330 de lei, în loc de 140 lei per gigacalorie.

Dar putem face o simulare. Spre exemplu, la nivelul lunii decembrie, totalul facturii de la Termoenergetica pentru cele 439.574 de gigacalorii livrate populației a fost de 304.353.999 de lei. Din această sumă de plată, 71.663.749 de lei i-au fost facturaţi populației. Iar restul sumei de 232.872.241 de lei i-a revenit, ca datorie, Primăriei Generale.

Dacă scumpirea propusă acum de Nicușor Dan s-ar fi aplicat pentru luna decembrie, din calculele Spotmedia.ro, suma pe care ar fi plătit-o PMB s-ar fi redus la puțin mai mult de jumătate din cât s-a achitat.

Dacă acesta ar fi modelul de calcul, cu banii prevăzuți pentru subvenție la buget, PMB ar putea trage speranță să nu bage termoficarea Capitalei în faliment, în acest an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇